Agris.cz - agrární portál

Francie: díky skandálu oživil zájem o koňské maso

21. 2. 2013 | tyden.cz

Ve Francii celoevropský skandál se zaměňováním hovězího masa v připravených jídlech za koňské náhle oživil zájem zákazníků o koninu. Podle sdružení francouzských koňských řezníků se prodej jejich produkce zvýšil až o 15 procent. Francouzi na rozdíl od Anglosasů koňské maso běžně jedí a některé jeho části považují za vybranou lahůdku.

Poptávka po koňském mase ve Francii v posledních letech kvůli nezájmu mladších generací klesala. Neustálé zprávy o podvodech s koňským masem však vzbudily zvědavost a Francouzi se rozpomněli na svou upadající zálibu.

"Je to pravda, prodej se zvedl. Minulý týden jsme pracovali o něco víc, protože naši zákazníci nyní o konině mluví otevřeněji," řekl Reuters šéf sdružení Interbev Equins Eric Vigoureux. "Díky skandálu o tom v kancelářích a na pracovištích každý mluví, takže ti, kdo koňské maso kupují, se za to nijak nestydí a doporučují své řezníky dalším," dodal. Uvedl, že podle zpráv, které má od řezníků po celé Francii, se prodej koniny zvýšil od propuknutí skandálu o 10-15 procent.

Záliba Francouzů v koňském mase má údajně počátek v dobách Velké francouzské revoluce, kdy revolucionáři a nižší vrstvy pojídali koně svržených aristokratů. V 60. letech 19. století začala v zemi vznikat specializovaná koňská řeznictví. Na britských ostrovech, kde nynější skandál vypukl a spotřebiteli silně otřásl, je naopak kůň považován za stejného přítele člověka jako pes a pojídání jeho masa je tam tabuizované.

Skandál se zaměňováním levnějšího koňského masa za hovězí vypukl v polovině ledna v Británii a v Irsku. Podobné případy se pak objevily také ve Francii, Rakousku, Norsku, Dánsku, Nizozemsku, Německu, Švýcarsku, Švédsku a Finsku a lasagne s nedeklarovaným obsahem koňského masa se dostaly i do České republiky.

Šéfkuchař restaurantu Le Taxi Jeune v historické pařížské čtvrti Marais, kde se servírují delikatesy z koňského masa, si zvýšeného zájmu o koninu rovněž všiml. "Zavolejte mi ale za tři měsíce, to uvidíme, jestli to ještě platí," řekl šéf restaurace Otis Lebert.

Autor: ČTK


Zdroj: tyden.cz, 21. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 07:51