Agris.cz - agrární portál

Hovězí s nepřiznaným koňským se možná dostalo i do Ruska

15. 2. 2013 | FinančníNoviny.cz

Hovězí maso s nepřiznaným podílem koňského se možná dostalo i do Ruska. Tvrdí to tamní úřady, podle nichž se maso na ruský trh mohlo dostat přes reexport. Rusové podle agentury Reuters také uvedli, že kvalita kontroly potravin v zemích Evropské unie vzbuzuje vážné obavy. Skandál se záměnou koňského masa za hovězí se v lednu objevil v Irsku a Velké Británii, teď už zasahuje více zemí.

"Nelze vyloučit, že ty výrobky nevstoupily na ruské území," uvedla ruská veterinární a fytosanitární správa. Zároveň vyzvala evropské úřady na ochranu spotřebitelů, aby jí předávaly výsledky vyšetřování skandálu. Jako velmi vážný problém ruská veterinární správa vidí systém kontroly kvality a pohyb potravin po Evropské unii, včetně jejich exportu.

Vyšetřování skandálu ve čtvrtek doznalo nečekaného zvratu. Zatímco dosud vedly stopy do Polska a Rumunska, ve čtvrtek francouzské úřady uvedly, že francouzská potravinářská společnost Spanghero věděla, že místo hovězího masa možná balí koňské. Naopak rumunský dodavatel, na něhož se úřady během vyšetřování zaměřily, prý zlé úmysly patrně neměl. Spanghero nadále tvrdí, že o záměně masa nevědělo.

Rovněž ve čtvrtek pak britská policie zadržela tři lidi, kteří jsou podle ní do skandálu zapleteni. Všichni jsou z Velké Británie a pracují na jatkách a ve zpracovatelském závodě, kde úřady tento týden provedly razii a odebraly vzorky masa. Koňské maso není samo o sobě zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za hovězí je ale podvodem.

Úřady ve Velké Británii také oznámily, že do lidského potravního řetězce ve Francii se mohlo dostat maso ze šesti koní, v jejichž těle byly zjištěny stopy koňského analgetika fenylbutazon. Maso kontaminované tímto přípravkem se podle úřadu mohlo po "určitou dobu" prodávat spotřebitelům. Zdravotní riziko pro člověka je nízké, pokud ovšem této látky nedostane do těla velké množství.

České ministerstvo zemědělství ČTK sdělilo, že zaměňování koňského masa hovězím se v České republice zatím nezjistilo. Dozorové orgány na základě pokynu ministra zemědělství ale v souvislosti s aférou už odebraly několik desítek vzorků.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 15. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 17:32