Agris.cz - agrární portál

EK chce kvůli konině po všech státech EU namátkové testy DNA

14. 2. 2013 | ČTK

Evropská komise v reakci na skandál kolem koňského masa vyzvala všechny členské země EU k intenzivnímu monitorování produktů z hovězího masa, včetně namátkových kontrol DNA. Po dnešní schůzce ministrů zemědělství unijních zemí zasažených skandálem to v Bruselu řekl evropský komisař pro zdraví Tonio Borg.    

V posledních týdnech se v Británii, Irsku a dalších zemích objevily polotovary, které měly obsahovat hovězí maso, ale byla v nich v menší či větší míře konina.

Podle "plánu intenzivního monitoringu" bude každá členská země vyzvána k namátkovým kontrolám DNA u produktů z hovězího masa, aby se zjistilo, zda neobsahuje koninu. Vlády členských zemí EU se k návrhu budou moci vyjádřit od pátku.    

Borg uvedl, že první série testů by se měla provádět během března a první výsledky by byly zveřejněny v polovině dubna. "Je to celoevropský problém, který potřebuje celoevropské řešení," řekl irský ministr zemědělství Simony Coveney, jehož země nyní předsedá EU. "Jde o to, že někdo prodává koňské maso jako hovězí a tak podvodně vydělává peníze," dodal.    

Stejně tak by se podle Borga měly provádět testy na přítomnost fenylbutazonu, léku proti zánětům, který se používá u koní. Lék se nesmí podávat zvířatům, jejichž maso je určeno k lidské spotřebě.    

Borg také vyzval EK k rychlejší přípravě plánu označování produktů z hovězího, které by uvádělo, odkud maso pochází.

Nejvíce případů se zatím objevilo v Británii a Irsku, kde bylo koňské maso nalezeno v jídlech ve velkých supermarketech jako Tesco, Aldi a Iceland a v provozovnách řetězce Burger King. Konina není zdravotně závadná, ale výrobci nahrazují některé druhy masa koňským kvůli jeho nižší ceně.    

Záležitost bude na programu dalšího formálního jednání ministrů zemědělství EU 25. února.

Vyšetřovatelé v Irsku, kde na koňské maso v mražených hovězích hamburgerech přišli, ukazují na Polsko jako zemi, odkud prý základní suroviny s velkým podílem koniny pocházely. Polsko tato zjištění zpochybnilo. Na koninu vydávanou za hovězí narazila v lasagních také švédská společnost Findus a její dodavatel naznačil, že koňské maso pocházelo z Rumunska. Rumunský premiér toto podezření odmítl.


Zdroj: ČTK, 14. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 06:02