Agris.cz - agrární portál

Irsko svolalo kvůli skandálu s koninou schůzku do Bruselu

12. 2. 2013 | FinančníNoviny.cz

Irsko kvůli šířícímu se skandálu s koňským masem v některých potravinách svolalo na středu do Bruselu neformální schůzku ministrů unijních zemí, které aféra s nedeklarovanou koninou postihla. Informovala o tom dnes agentura Reuters. V souvislosti s případem se dosud hovořilo o nejméně pěti zemích.

Nejvíce případů se zatím objevilo v Británii a Irsku, kde bylo koňské maso nalezeno v jídlech ve velkých supermarketech jako Tesco, Aldi a Iceland a v provozovnách hamburgerového řetězce Burger King. Konina není zdravotně závadná. Výrobci nahrazují některé druhy masa koňským kvůli jeho nižší ceně při srovnatelné kvalitě.

Středeční schůzky v Bruselu se mají zúčastnit ministři unijních zemí zasažených skandálem a komisař EU pro zdraví Tonio Borg. Podle irského ministerstva zemědělství by se měli zabývat možností dalších opatření v této věci na unijní úrovni. Irsko, které v tomto půlroce předsedá Evropské unii, také sdělilo, že záležitost bude na programu dalšího formálního jednání ministrů zemědělství EU 25. února.

Vyšetřovatelé v Irsku, kde na koňské maso v mražených hovězích hamburgerech přišli, podle Reuters ukazují na Polsko jako zemi, odkud prý základní suroviny s velkým podílem koniny pocházely. Polsko tato zjištění zpochybnilo. Na koninu vydávanou za hovězí narazila v lasagních také švédská společnost Findus a její dodavatel naznačil, že koňské maso pocházelo z Rumunska. Rumunský premiér toto podezření odmítl.

Britský obchodní řetězec Tesco v pondělí oznámil, že objevil více než 60 procent koniny v některých mražených pokrmech špaget po boloňsku, které prodával pod vlastní značkou, a minulý týden je stáhl z prodeje.

Podle Reuters se objevily náznaky, že některé koňské maso může obsahovat látku používanou jako běžný lék proti bolestem například u koní účastnících se sportovních disciplin. Lék se však nesmí podávat zvířatům, jejichž maso je určeno k lidské spotřebě.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 12. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 11:50