Agris.cz - agrární portál

Inspekce kvůli aféře s koňským masem prověřuje český trh

11. 2. 2013 | Denik.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zatím nemá žádné informace o tom, že by se do Česka dostaly masné výrobky, které by místo avizovaného hovězího masa obsahovaly koňské. Ty odhalily orgány v Británii, Francii i dalších státech Evropy a případ se dále rozrůstá.

Inspekce kontroluje výrobky, které by koňské maso mohly obsahovat na základě principu předběžné opatrnosti, řekl dnes mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Skandál se poprvé objevil v polovině ledna, kdy několik supermarketů ve Velké Británii zjistilo, že prodávají hovězí maso s podílem koňského, například v hamburgrech. To ale nebylo na etiketě deklarováno a zákazníci neměli ani ponětí, že si kupují koňské místo hovězího. V minulých dnech se koňské maso objevilo v lasagních v Británii, Francii i dalších zemích. Není sice zdravotně závadné, ale nepřiznaná záměna je podvodem, kterým se budou zabývat soudy. Řetězce také zjišťují, odkud maso pochází.

SZPI může informace o přítomnosti koňského masa dostat dvěma způsoby. "Buď od obchodních řetězců, které zjistí, že se jim dostala nějaká závadná potravina do prodeje. Takové zboží musí stáhnout a nás informovat," uvedl Kopřiva. Druhým zdrojem informací je v tomto případě Státní veterinární správa, která registruje a kontroluje masné výrobky importované ze zahraničí, doplnil mluvčí.

Autor:  ČTK


Zdroj: Denik.cz, 11. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:03