Agris.cz - agrární portál

Na webu s nevyhovujícími potravinami je přes 750 výrobků

8. 1. 2013 | FinančníNoviny.cz

Na internetovém portálu potravinynapranyri.cz se od jeho spuštění shromáždily údaje o 750 falšovaných, nejakostních či nebezpečných potravinách. Informoval o tom dnes server Vitalia.cz, který se dlouhodobě kvalitou potravin zabývá.

V nadpoloviční většině případů šlo o nebezpečné výrobky. Nejčastěji byly potíže zjištěny u alkoholu a masných produktů. Nejvíce nevyhovujících výrobků lidé koupili v prodejnách Tesco, Kaufland a Ahold, uvedl server Vitalia.cz.

"V čase metanolové aféry asi nepřekvapí, že velkou část nebezpečných potravin představují lihoviny. Sice ne tak bezprostředně ohrožující život, zato v ohromujícím množství, byly nálezy nebezpečných potravin ze skupiny masné výrobky," uvedla šéfredaktorka serveru Vitalia Lenka Krbcová. U masných produktů kontroly podle ní nejčastěji odhalují plíseň, prošlá data, zapáchající surovinu či nepřirozeně lepkavé povrchy.

Jak ČTK zjistila na webu Potraviny na pranýři, 430 záznamů spadá do kategorie nebezpečných výrobků. Mezi ně se řadí například potraviny, které překračují limity cizorodých látek či je v nich použito nedovolené množství takzvaných éček. O falšování potravin, tedy případy, kdy byl zákazník většinou záměrně špatně informován o složení potravin, šlo ve 180 případech, nejakostních výrobků zjistili kontroloři 145.

Na Tesco Stores připadá 88 zveřejněných potravin, druhý je Kaufland se 61 záznamy, třetí Ahold s 50 případy. "Přestože na velké prodejce je logicky více vidět, a za kvalitu nebo spíše nekvalitu prodávaných potravin často nemohou oni, ale jejich výrobci, je nicméně prodávající tím, kdo například nekvalitní výrobky objednává a kvalitu také ovlivňuje dalším zacházením s potravinami," uvedla Krbcová.

Web potravinynapranyri.cz spustily v červenci ministerstvo zemědělství (MZe) a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Výrobci a prodejci se podle MZe pod tlakem konkurenčního boje a ve snaze o udržení marží uchylují k nabízení nejakostních, falšovaných i nebezpečných potravin. Nejčastěji inspektoři odhalují potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami a také klamání při označování výrobků v prodejně. V okamžiku spuštění web obsahoval údaje o 350 nevyhovujících produktech, které odhalily kontroly SZPI.

Web svým návštěvníkům umožňuje vyhledat informaci o nevyhovujícím výrobku podle jeho názvu, druhu, prodejce, země původu a distributora. Podle SZPI je takováto internetová stránka evropským unikátem.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 8. 1. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:55