Agris.cz - agrární portál

Evropa omezuje biopaliva

22. 11. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Evropská komise potvrdila, že hodlá do roku 2020 zachovat podíl biopaliv založených na zemědělských plodinách na celkové spotřebě energie na maximálně pěti procentech.

Dodala, že nehodlá prosazovat taková biopaliva, jejichž produkce by vedla ke snižování výroby potravin. Plán podle agentury Reuters představuje velkou změnu v evropské politice podpory biopaliv, která již delší dobu čelí značné kritice. Ukazuje se totiž, že tato paliva jsou méně šetrná k životnímu prostředí, než se předpokládalo, a jejich podpora má negativní dopad na produkci potravin.

„Sdělení komise pro období po roce 2020 je, že jasnou prioritu představují biopaliva vyráběná z nepotravinářských surovin, jako jsou odpady či vedlejší zemědělské produkty. Tyto nové typy biopaliv nesoupeří s potravinami a nevyžadují dodatečnou zemědělskou půdu,“ píše se v prohlášení.

Předseda správní rady největší světové potravinářské společnosti Nestlé Peter Brabeck nedávno uvedl, že svět nyní stojí kvůli nadměrnému využívání orné půdy k výrobě biopaliv místo potravin před potravinovou krizí.

Odpady, 2012, č. 10, s. 6

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 22. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 15:54