Agris.cz - agrární portál

Agrofert: Kvůli plánu EK by čeští producenti řepky přišli o 6 mld.

25. 10. 2012 | ČTK

Nový plán Evropské komise na omezení použití biopaliv by snížil tržby českých producentů řepky o šest miliard korun ročně. ČTK to dnes řekl ředitel divize pohonných hmot a biopaliv společnosti Agrofert Martin Kubů. Sám Agrofert by se na této ztrátě tržeb podílel z deseti procent.    

EU dosud počítala s tím, že by se podíl biosložek v pohonných hmotách do roku 2020 zvýšil na deset procent. Poslední návrh komise, který šel minulý týden do připomínkového řízení, ale počítá se snížením podílu na pět procent.    

Návrh komise by podle Agrofertu znemožnil užití řepky pro výrobu biopaliv. "Tento krok EK by měl fatální dopady pro pěstitele řepky v Evropě. Negativní dopad na české pěstitele by byl až 200 tisíc hektarů řepky," uvedl člen představenstva Agrofertu Jaroslav Faltýnek.    

Biosložka se podle nařízení Evropské unie povinně přimíchává do nafty od září 2007 a do benzinu od začátku roku 2008. Přimíchávání má například pomoci snížit emise skleníkových plynů, podpořit domácí zemědělskou produkci a snížit závislost na dovozech paliv. Odpůrci biopaliv namítají, že škodí motorům i životnímu prostředí. Dále tvrdí, že biopaliva jsou příliš drahá, škodí motorům a vytlačují z polí potravinářské plodiny, což vede k jejich nedostatku a růstu cen potravin.    

Sdružení pro výrobu bionafty tvrdí, že použití řepkového semene pro výrobu bionafty nekonkuruje produkci zemědělských komodit na výrobu potravin. Naopak vzhledem k nedostatečnému odbytu rostlinných zemědělských komodit představuje pěstování energetických plodin alternativní využití až pro 600.000 hektarů půdy, která by jinak musela zůstat ležet ladem.    

Obchod s biopalivy představuje významný sektor evropské ekonomiky ve kterém se každoročně pohybuje asi 17 miliard eur.


Zdroj: ČTK, 25. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 23:52