Agris.cz - agrární portál

Obhájce a odpůrce podpory biopaliv se střetnou v duelu

18. 9. 2012 | Mladá fronta Dnes

Biopaliva dráždí. Zastánci jejich podpory říkají, že pomáhají zlepšit životní prostředí, zaměstnat lidi v novém oboru a tím podpořit ekonomiku. Odpůrci tyto argumenty odmítají. Podpora biopaliv naopak podle nich přírodě i ekonomice škodí. Obě strany se k tomuto tématu "utkají" na iDNES.cz ve středu od 9:00.

Na straně zastánců podpory biopaliv bude stát vedoucí kampaně "Biopaliva frčí" Jiří Trnka z Českého sdružení pro biomasu (CZ Biom), na straně odpůrců podpory ekonom Ladislav Tajovský z VŠE v Praze.

"Experiment s biopalivy je ukázkovým případem sociálního inženýrství spojeného se silnými vlivem lobbistických skupin z oblasti agroprůmyslu. Stejně jako jiné podobné výstřelky povede k čisté ztrátě a ve svém souhrnu ke zhoršení životního prostředí na jedné a zhoršení životní úrovně na druhé straně," říká Tajovský. "To vše aniž by byl kdokoliv jakkoliv potrestán či sankcionován," dodává.

Trnka s takovýmto pohledem nesouhlasí. Biopaliva podle něj například pomáhají zachraňovat ohrožené průmyslové sektory. "Jen v České republice zaměstnávají okolo deseti tisíc lidí a pomáhají zachránit tradiční odvětví jako je cukrovarnický průmysl. Ten by jinak kvůli limitům na výrobu cukru, které byly před lety nesmyslně nastaveny, bez biopaliv pravděpodobně kompletně vyhynul," argumentuje šéf CZ Biom.

Podle něj také neplatí argumenty odpůrců, že kvůli biopalivům roste cena potravin a zhoršuje se životní prostředí. Trnka sice přiznává, že v minulosti nebyly hranice podpory biopaliv vymezeny dobře, takže mohlo na některých místech docházet k pěstování surovin pro biopaliva na nevhodných místech (deštné pralesy). Pozdější normy však tuto praxi zakázaly a vymezily dokonce pravidla, podle nichž se mohou biopaliva využívat jen tam, kde v souhrnu všech nákladů včetně dopravy budou přínosnější než fosilní paliva.

Diskuse o biopalivech se v posledních dnech znovu rozhořely po zprávách o tom, že Evropská unie hodlá navzdory předchozí vehementní podpoře tohoto sektoru jeho rozvoj od roku 2020 omezit. Dotace chce snížit hlavně u těch biopaliv, které pochází ze zemědělských plodin. (více zde)

Autor: Iva Špačková

 


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 18. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 02:45