Agris.cz - agrární portál

Sklizeň na Slovensku potvrdila odhady značného výpadku úrody

10. 9. 2012 | ČTK

Odhady značného výpadku letošní úrody na Slovensku se podle farmářů naplnily. Po sklizni prakticky všech ploch osetých obilím průměrný výnos klesl proti loňsku o bezmála čtvrtinu, uvedla Slovenská zemědělská a potravinářská komora. Potravináři už dříve upozornili, že výpadek úrody na Slovensku a v dalších zemích povede k zdražení potravin.

Slovenští zemědělci sklidili kolem 97 procent výměry. V průměru z hektaru sklidili 3,2 tuny obilí. To je o 24,3 procenta méně než loni a zároveň druhý nejhorší výsledek od vstupu země do Evropské unie v roce 2004. Nepatrně nižší úrodu zaznamenali farmáři jen předloni, kdy se potýkali s důsledky rozsáhlých záplav.

Začátkem letošního týdne dostali zemědělci do skladů 1,81 milionu tun obilí z letošní sklizně. Loni úroda dosáhla 2,27 milionu tun, osetá plocha byla o sedm procent menší.

Vedle obilí klesla sklizeň i u dalších plodin. "Naše původní očekávání se potvrdila. Extrémní sucho poznamenalo všechny plodiny," uvedl šéf komory Milan Semančík.

Také v Česku bude letošní sklizeň obilí nižší, proti loňsku klesne o zhruba pětinu. Důvodem je rovněž dlouhotrvající sucho.

Slovenská vláda v reakci na výpadek úrody rozhodla, že farmářům urychlí vyplacení dotací, poskytne levné půjčky na založení úrody a během jednoho roku jim bude vracet část spotřební daně z nafty. Potravináři soudí, že tato opatření nezvolní tlak na ceny potravin, které by v nejbližších měsících prý mohly zdražit o pět až deset procent.


Zdroj: ČTK, 10. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.05.2024 14:32