Agris.cz - agrární portál

Petici proti dani z vína už podepsalo osmatřicet tisíc lidí

22. 8. 2012 | Denik.cz

Petice proti zavedení spotřební daně na nešumivé víno nespí. Svaz vinařů k jejímu podpisu stále vyzývá na obecních a městských úřadech, vinařských akcích i v malých vinotékách. Těch organizátoři obeslali více než sedm set. V září chtějí s podpisovými archy vyrazit do parlamentu.

„V současné době máme proti zdanění vína nasbíraných přes osmatřicet tisíc podpisů. Přidávají se vinaři, běžní konzumenti i členové vědeckých obcí. Protest můžou lidé podpořit na krajském úřadě Jihomoravského kraje, ale také na internetových stránkách Svazu vinařů," vyzval k podpoře tajemník republikového Svazu vinařů Martin Půček.

„Do parlamentu se chystáme v září, kdy mají poslanci předkládat první návrh na zdanění vína," aktualizoval dění ohledně silně diskutovaného tématu Půček.

Kontroverzní návrh

„Pokud bude návrh úspěšně schválen, měl by nabýt účinnosti k prvnímu lednu 2014. Daný návrh má prioritu, podle níž by měl jít do legislativního procesu během několika nejbližších měsíců," sdělil tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Původní odhady počítaly s protestem na vyšších místech už v červnu. Legislativní návrh zákona, jenž plánuje zdanění tichého vína z nuly na deset korun za litr, na sebe však nechává čekat. Což hraje do karet odpůrcům, kteří předpokládaný počet deseti tisíců podpisů už podstatně překročili. A jména v seznamech stále přibývají.

S kontroverzním návrhem se chce české ministerstvo financí zaměřit na vinaře s produkcí nad dva tisíce litrů ročně. Ze zavedení daně si vláda slibuje přínos do státního rozpočtu přesahující miliardu a tři sta tisíc korun.

Vinaři nejčastěji oponují tím, že by se Česká republika stala jediným evropským vinařským státem, který by nápoj z hroznů zdanil. A nesouhlasí ani s případnými úlevami malým vinařům.

„Je to pouhé matení veřejnosti. Osvobození od daně můžou malí vinaři využívat už teď. Jejich produkce ale nesmí na trh, musí ji zkonzumovat v rodině či s přáteli. V parlamentu pořádně neví, o čem mluví," nebral si servítky Půček.

Zapojí se i Král vín

Mezi vinaři a jejich zákazníky lze mluvit o jednotném názoru na věc. Ten budou moci vyjádřit s propiskou v ruce pravděpodobně také na pátečním vyhlášení Krále vín v Mikulově. Na Reprezentačním královském koštu v tamním hotelu Eliška vyhlásí nejlepší domácí vína. Nebudou tak chybět zástupy vinařů a milovníků vína.

„Petici už jsem dávno podepsal, ale zviditelnit ji na Králi vín mě v tom spěchu ještě nenapadlo. Pokud by někdo z vinařů s podpisovými archy v pátek k podpisu vyzýval, rozhodně mu to zakazovat nebudu. Ba naopak zkusím zajistit, aby pro návštěvníky vinařské akce tato možnost byla," přidal se k odpůrcům zdanění vína jeden z organizátorů Branko Černý.

„Čím méně daní, tím líp. Obzvlášť na víno," dodal.

Ministerstvo financí má však opačný názor. Ve zdanění tichého vína vidí kromě přínosu peněz do státní kasy zvýhodnění domácích vinařů. Domácí spotřeba vína se má totiž podle něj opírat o zahraniční zdroje až z osmdesáti procent. Zdaněním vinného moku tak ministerstvo údajně sleduje i větší podporu domácím vinohradům.

Z druhé strany však zaznívají spíše hlasy o likvidaci malých vinařů. Rozhořčení způsobuje vinařům také srovnávání s lihovarnickým a pivovarnickým průmyslem.

PETR VLASÁK


Zdroj: Denik.cz, 22. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:04