Agris.cz - agrární portál

Bendl je pro zachování Vinařského fondu v současné podobě

12. 7. 2012 | ČTK

Ministr zemědělství (MZe) Petr Bendl chce zachovat Vinařský fond v současné podobě, uvedl to v rozhovoru pro ČTK jako reakci na nedávný výrok náměstka ministra financí Ladislava Minčiče. Ten v souvislosti s připravovaným zavedením spotřební daně z tichého vína naznačil také možný zánik fondu. MZe zároveň podá pozměňovací návrh k návrhu MF zdanit víno, který vinaři zásadně odmítají. Petici proti dani podepsalo ke konci června 36.000 lidí. 

"Já o zrušení Vinařského fondu vůbec neuvažuji. Vinaři oproti jejich vynaložené koruně dostávají z fondu korunu. Přijde mi to jako férový způsob legálně v rámci Evropy pomoci vinařství," uvedl ministr, jemuž se z aktivit fondu líbí zejména snaha podpořit vinařskou turistiku.

Od spotřební daně z tichého vína, kterou plánuje ministerstvo financí zavést od roku 2014, by měli být osvobozeni drobní vinaři s produkcí do 2000 litrů vína. Zároveň MF uvažuje o navýšení dotací tuzemským pěstitelům vína jako součásti širší reformy odvětví. Zatím se v Česku daň z tzv. tichého (neperlivého) vína neplatí. 

Podle Minčiče by v rámci zavedení daně z vína měla být zákonná úprava komplexnější a měla by brát v úvahu například i fungování Vinařského fondu. "Je možné přehodnotit smysl budoucí existence Vinařského fondu v podmínkách, kdy by existovala daň a dotační tituly. Je pak otázka, zda by funkci fondu nemohlo zastávat nějaké oddělení na ministerstvu zemědělství," řekl koncem června ČTK. 

MZe zpočátku roku zavedení daně zásadně odmítalo, postupně však jeho odpor proti návrhu ustal. "Mě se to nelíbí, nesouhlasil jsem s tím, ale musím se podřídit národnímu zájmu a tím je udržení rozpočtu v maastrichtských kritériích a podobně," zdůvodnil změnu rétoriky úřadu Bendl.

Nicméně připustil, že chce s ministerstvem financí o návrhu aktivně diskutovat a má k němu připomínky. "Chceme-li zavést daň na víno a zároveň říci, že se to malých vinařů nemá týkat, tak musíme velmi sofistikovaně propracovat způsob, jak to udělat, aby na nás Evropská unie neměla nějaký bič, kterým by nás mohla trápit," řekl.

Vinařský fond v posledních letech hospodaří se 70 až 80 miliony korun ročně. Kromě jednotlivých vinařský akcí fond podporuje účast vinařů na zahraničních výstavách, financuje také náklady spojené s logem Vína z Moravy, Vína z Čech nebo podporu Svatomartinského vína. Do fondu platí stát, vinaři, obce, sponzoři i kraje. Z každého litru v ČR vyrobeného vína odvádí firmy 50 haléřů (pokud vyrobí více jak 1000 litrů ročně). Firmy platí také 350 korun z každého hektaru vinice (výjimkou jsou majitelé vinic do jednoho hektaru). 

Názor na existenci Vinařského fondu rozděluje také samotné vinaře. Převážně menší vinařství, která letos vytvořila Vinařskou asociaci jako protiváhu Svazu vinařů ČR, fond kritizují, neboť údajně podporuje především velké vinařské firmy. "Sám si platím účast na zahraničních soutěžích ze svého," uvedl v květnu v zahraničí i tuzemsku oceňovaný vinař Josef Valihrach, který je jedním ze zakladatelů asociace. Jejími členy je jen několik desítek firem a sdružuje vinaře s produkcí do 400.000 litrů ročně. 


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:37