Agris.cz - agrární portál

Slovensko oprášilo návrh na zdanění vína, vinaři se bouří

13. 6. 2012 | ČTK

Slovensko po roce oprášilo návrh na zdanění vína vyráběného z hroznů. Vybrané peníze by vláda mohla použít na ozdravení veřejných financí nebo na dotace domácím vinařům. Ti se ale proti zvažovanému uvalení spotřební daně na víno bouří stejně jako jejich čeští kolegové, kteří nesouhlasí s plány ministra financí Miroslava Kalouska zdanit víno od roku 2014.

Uvalení spotřební daně na takzvané tiché (neperlivé) víno ve výši zhruba 0,33 eura (8,50 koruny) na litr zvažovala už předchozí slovenská vláda Ivety Radičové. Vinaři se svými námitkami nakonec uspěli a parlament schválil zákon, který nechal u vína z hroznů nulovou sazbu daně. "Každá politická garnitura usiluje o zavedení daně z vína. Pokoušela se o to už vláda premiérky Radičové, do roka a do dne čelíme tomu samému," uvedl šéf svazu výrobců hrozen a vína Ľubomír Vítek.

Pěstitelé hroznů a producenti vín tvrdí, že po uvalení daně by víno zdražilo, co by prý ještě více zvýhodnilo levná dovozová vína. Dovoz vína se na celkové spotřebě tohoto nápoje na Slovensku podílí podle dostupných informací více než polovinou.

Ministerstvo financí detaily ohledně sazby daně na víno zatím nezveřejnilo. Zdanění alkoholu je podle úřadu součástí jednání o opatřeních na ozdravení státních financí. Ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek se nechal slyšet, že vybranou daň od domácích firem by stát mohl vracet například vinohradníkům ve formě státní pomoci na obnovu vinohradů. Podle vinařů by ale příjem státu z daně i kvůli velkému počtu domácích výrobců vína pohltily náklady na její správu.

Slovensko začátkem roku zdanilo ovocná vína vyrobená například z jablek nebo rybízu. Po pouhém měsíci platnosti ale parlament opatření zrušil. Stalo se tak po tlaku výrobců, kteří pohrozili zrušením výroby.

Zavedení daně na tiché víno zvažuje i české ministerstvo financí, záměr počítá se sazbou ve výši deset korun z každého litru. Ministerstvo zřejmě ale návrh upraví. Proti zdanění vína se v petici vyjádřilo 30.000 lidí.


Zdroj: ČTK, 13. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 08:22