Agris.cz - agrární portál

Návrh na zdanění vína bude podle jihomoravské TOP 09 pozměněn

12. 6. 2012 | FinančníNoviny.cz

Ministerstvo financí pravděpodobně upraví svůj návrh na zdanění vína, s nímž počítá od roku 2014. ČTK to dnes řekl předseda jihomoravské TOP 09 Jan Vitula. Uvedl, že o možných změnách a doplněních jednalo regionální vedení strany s jejím místopředsedou a ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Petici proti zdanění vína podepsalo 30.000 lidí.

Vitula předpokládá, že ministerstvo financí by mohlo změny související s ohlášeným zdaněním vína zveřejnit v září.

Na jihu Moravy daň odmítají téměř všechny politické strany. Daň prý zruinuje moravské vinaře i tamní venkov, protože zdanění přinese zdražení vína a odliv turistů. Záměr předpokládá, že vinař nově zaplatí státu z litru vína deset korun.

"Hledají se alternativní řešení. Je to složité. Prověřuje se, zda budou průchodná u Evropské komise. Možností je více, ale zatím je nebudeme komentovat," uvedl Vitula. Je místostarostou města Židlochovic u Brna z Velkopavlovické vinařské oblasti.

Podle něj si je ministr vědom toho, že opatření, jimž chce vláda zvýšit v době hospodářské krize příjmy z obchodu s vínem do státního rozpočtu, nesmí poškodit kvalitní domácí vinaře.

"Naši výrobci kvalitních vín na nový systém nesmí doplácet," uvedl Vitula. Připomněl, že trh s vínem v ČR je i přes dobré jméno moravských vín tvořen ze 70 procent víny z jihu Evropy.

Zatím se v Česku daň z tzv. tichého (neperlivého) vína neplatí. Po zavedení daně by od ní měla měla být osvobozena produkce drobných vinařů, která činí zhruba 500.000 hektolitrů. Příjmy ze zdanění vína mají podle předpokladů ministerstva financí státu přinést zhruba 1,3 miliardy korun ročně.

Podle jednatele společnosti Moravská banka vín Stanislava Šidy se bude ministerstvu hledat alternativa k ohlášenému zdanění těžce. Po zavedení daně by se musela zavést výjimka, že vinaři mohou nadále uplatňovat odečty z DPH, řekl ČTK Šida.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 12. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 20:41