Agris.cz - agrární portál

Zemědělci zatím kvůli naftě zatím znovu demonstrovat nebudou

30. 5. 2012 | ČTK

Zemědělci zatím kvůli chystanému zrušení daňových úlev u nafty znovu demonstrovat nebudou, řekl dnes ČTK po jednání mimořádného představenstva Agrární komory její prezident Jan Veleba. Agrárníci v příštích dnech znovu vyzvou k jednání premiéra a budou lobbovat u poslanců a senátorů, aby hlasovali proti návrhu. V případě, že zrušení projde, uspořádali by demonstraci v Praze. Minulý týden na protest proti návrhu zpomalovaly zemědělské stroje na řadě míst Česka dopravu na silnicích.    

"Zahájíme mediální kampaň, jejímž cílem bude podrobněji informovat veřejnost o zelené naftě a situaci, která kolem toho vznikla mezi námi a premiérem," podotkl Veleba. Agrárníci chystají v rámci kampaně do konce týdne mimo jiné v denících formou placené inzerce zveřejnit otevřený dopis premiérovi. Regionální pobočky komory pak hodlají vysvětlovat důvody své nespokojenosti lidem na venkově.    

Jelikož vláda minulý týden zrušení zelené nafty schválila, zůstává nadějí agrární lobby zamítnutí návrhů v parlamentu. "Ředitelé komor vstoupí kontakt s místně příslušnými poslanci a senátory. Znovu se jim situaci pokusíme vysvětlit," uvedl Veleba, který přesto očekává, že poslanci balíček škrtů, jehož je zrušení zelené nafty součástí, přijmou.    

"Pokud to takhle dopadne, teprve pak bychom připravili důraznou akci. Ta akce by byla v Praze," poznamenal šéf Agrární komory.    

Před týdnem přes 2000 vozidel zemědělců, především traktorů, asi dvě hodiny brzdilo provoz na 200 trasách ve 12 krajích. Premiér Petr Nečas v den protestu uvedl, že je ochoten o daňovém zvýhodnění nafty jednat jen se zemědělci, "kteří nevydírají". Jedinou agrární organizací, která se od blokád distancovala, byla Asociace soukromého zemědělství. Reprezentuje zájmy menších sedláků, kteří jsou v Česku v menšině.    

Nyní mají čeští sedláci nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by platili téměř o 12 korun za litr více než rakouští zemědělci a o devět Kč více než Poláci. Ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun. V případě zrušení zelené nafty by podle Veleby Česko se Slovenskem byly jediné dvě země v Evropské unii, kde by podobnou úlevu sedláci neměli.


Zdroj: ČTK, 30. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 20:26