Agris.cz - agrární portál

Souhlasíte, že zrušení vratky daně ovlivní cenu jídla?

24. 5. 2012 | Denik.cz

Zemědělci ve středu vyjeli k protestním jízdám kvůli chystanému zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně z vína.

PRO

Prezident Agrární komory Jan Veleba 

Co to vůbec je zelená nafta, o kterou teď zemědělci bojují?Zelená nafta je ta, kterou farmář spotřebuje pouze při obdělávání polí, je určena jenom na pěstitelské práce. Zemědělec může požádat o vratku této daně, která je v řádu 60 procent. Pokud zelená nafta nebude, bude to ve srovnání s ostatními státy znamenat, že český sedlák bude kupovat od ledna litr nafty o 11 korun dráž než rakouský zemědělec, o devět korun dráž než polský farmář a o pět korun dráž než německý farmář. Přičemž v současné době je v polském Sejmu návrh na další zvýšení úlevy na zelenou naftu. I kdyby polský návrh neprošel, česká vláda udělala naprosto svévolně další krok k ničení konkurenceschopnosti českých zemědělců.

Které potraviny jsou nejcitlivější?

Náklady na energii jsou významná položka, způsobí to zdražení celé produkce zemědělství. Zvlášť to platí pro brambory. U nich to je nárůst nákladů asi o dva tisíce korun na hektar. Bude to tlačit na snížení naší výroby. Poláci si budou mnout ruce.

Asociace soukromého zemědělství ale tvrdí, že je stále prostor pro jednání.

Vláda už o zrušení zelené nafty rozhodla, takže už není moc o čem jednat. Když se podíváte na čísla, jaká jsou v nákupu nafty mezi námi a okolními zeměmi, tak je to fatální záležitost. Jednu věc ale musím zdůraznit. Zemědělci, kteří včera vyjeli na silnice, zastupují asi 80 procent lidí, kteří u nás obdělávají půdu. Šéf asociace pan Stehlík zastupuje asi sedm procent sedláků a je členem ODS. Naše Agrární komora je zcela apolitická.

PROTI

Předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík

Vaše asociace se k protestům nepřipojila, proč?

Samozřejmě že každý výpadek příjmů může ohrozit konkurenceschopnost zemědělství, ale my jsme se nepřipojili z několika důvodů. První je ten, že ještě chceme usilovat o jednání s premiérem a ministrem financí. Předseda vlády nás přijal a dali jsme mu návrhy řešení aby aspoň v roce 2013 pokračoval s nějakou formou vracení daně. Po roce 2013 bude nové rozpočtové období a dotace budou nastaveny jiným způsobem. No a druhý důvod, proč se nezúčastňujeme, je to, že nám tyto protesty až moc zapadají do odborářské série demonstrací a blokád. Nechtěli jsme být součástí tohoto řekněme politického způsobu boje.

Slíbil vám premiér nějakou úlevu, i když vláda zelenou naftu zruší?

My jsme vycházeli z toho, že když na konci devadesátých let byla zaváděna zelená nafta, byla někde v úrovni jedna až 1,2 miliardy korun. Teprve v roce 2011 vystoupala až na 1,8 miliardy korun. My se snažíme argumentovat, že se nacházíme v prvním období od vstupu do EU mezi lety 2004 až 2013 a pro toto období byly nastaveny nějaké podmínky. Proto bychom chtěli, aby se v roce 2013 zemědělcům vrátila aspoň ta miliarda.

Když farmáři přijdou o zelenou naftu, odrazí se to podle vás v cenách potravin?

Zatím jsme přesvědčeni, že se to neprojeví do koncové ceny potravin. Kdyby k tomu nakonec došlo a zelená nafta byla zrušena v plné výši od 1. 1. 2013, tak by z příjmů zemědělců vypadlo asi 1,8 miliardy korun ročně. A tato částka je asi jedno procento podle příjmů zemědělců za rok 2011.

Autor: Jan Klička


Zdroj: Denik.cz, 24. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 15:27