Agris.cz - agrární portál

Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba mluvil v rozhovoru pro Rádio Impuls o středečních protestech

24. 5. 2012 | AK ČR

Jan Veleba: Premiér vyhrotil situaci se zemědělci!

Moderátor (Václav Moravec):Středa ve znamení protestů zemědělců aneb boj o zachování zelené nafty - díl první. Přes dvě tisícovky traktorků a dalších zemědělské techniky asi dvě hodiny brzdily provoz na dvou stovkách tras ve 12 krajích České republiky. Zemědělci dnes na protest proti zrušení daňových úlev u nafty a zdanění vína blokovali na řadě míst dopravu. Zemědělec Štefan Jindrýsek, který jezdil s traktorem na dálničním přivaděči u Jihlavy, k protestu poznamenal:

Záznam Štefana Jindrýska:Možná se toho moc nezmění, ale doufám, že i upozorníme trošku tu naši slavnou vládu, ať se něco děje s tím, že jo, protože toto není možné, takhle jak se to dělá. Já vím, že budou naštvaní řidiči, že budou řvát, že jo, protože jsem taky kdysi jezdil, ale že to musí každý uznat a pochopit, že to je věc trošku o něčem jiném, že jo, to není schválné zdržování nebo to. Má to nějaký cíl nebo chceme aspoň jakýsi dosáhnout.

Moderátor (Václav Moravec):Zaznamenalo Rádio Impuls slova Štefana Jindrýska, který jezdil s traktorem na dálničním přivaděči u Jihlavy. Podle vedení Agrární komory byla účast na dnešním protestu zemědělců větší, než sami organizátoři očekávali. Protesty se vyhnuly Praze, farmáři z Libereckého kraje se připojili jen manifestačně. Nejen o tom bude řeč v dnešních Impulsech, aktuálním hostem je prezident Agrární komory Jan Veleba. Vítejte po čase v Rádiu Impuls, přeji hezký dobrý večer.

Host (Jan Veleba):Dobrý večer.

Moderátor (Václav Moravec):Po ukončení protestu jste přiznal, že zájem zemědělců předčil vaše původní očekávání. Nakolik vám ten dnešní protest takříkajíc zvýšil chuť na protesty další? 

Host (Jan Veleba):Tady nejde, pane redaktore, o chuť, tady jde o to, že my jsme dneska tak, jak to říkal ten řidič, dali jasně najevo, že s tímto stavem se nespokojíme, protože ta zelená nafta, budeme-li jediní v Evropské unie v příštím roce, tak výrazným způsobem sníží konkurenceschopnost českého zemědělství, zvýší dál stavidla pro dovoz potravin a tak dále a tak dále. Jde proti výrobě, jde proti zemědělcům, ale jde i proti spotřebitelům, protože tady jde o to, aby tady byly české potraviny.

Moderátor (Václav Moravec):Z tohoto pohledu ale ten dnešní protest byl neúspěšný, protože ve chvíli, kdy docházelo ke zpomalování dopravy, tak právě v těch chvílích vláda dala zelenou zrušení zelené nafty, tudíž protest byl neúspěšný.

Host (Jan Veleba):Já si to nemyslím z našeho pohledu, protože vláda tím, že to udělala tímto způsobem, v časové synchronizaci, tak dokonale prostě se odhalila, dokonale prostě odhalila svoje ledví, protože se domnívám, že výrazným způsobem bylo přilito oleje do ohně. Já bych to v tuto chvíli už nehrotil, protože my jsme měli ještě včera přihlášených asi 1600 kusů techniky a o víc než 400 to přes noc narostlo. Čili to je vidět, že zemědělci jsou naštvaní. Tady jde o to, že…

Moderátor (Václav Moravec):Jaké máte vysvětlení pro to, že se čekalo na jednu jedinou noc a že o 400 kusů zemědělské techniky byl nárůst během té jedné jediné noci?

Host (Jan Veleba):Tak možná jsem se vyjádřil nepřesně, my tu poslední svodku máme z pondělka, takže nebyla to jedna noc, byly to dvě noci. Pravděpodobně je to tím, že ti, kteří váhali, tak když viděli ty okolní, jak to chystají, když viděli prostě naše zprávy, dnes a denně Agrární komora vysílala informační bázi členské základně, tak pravděpodobně ti, co váhali, tak se přidali a myslím si, že kdyby věděli zemědělci, že vláda to souběžně, jak oni budou jezdit po silnici, schválí, takže bych těch traktorů tam bylo dvakrát tolik, což se může stát.

Moderátor (Václav Moravec):Nemyslíte ale, že jste svým způsobem si za to, že vláda postupovala synchronně, že zatímco vy jste brzdili dopravu v řadě míst České republiky nebo na většině území České republiky, tak vláda jasně dala najevo, nenecháme se vydírat, bylo to navíc součástí balíku úsporných opatření, tudíž vláda kývnout na to, že pozastaví rušení zelené nafty a že nezavede danění …

Host (Jan Veleba):To je logická otázka a dnešní den je vyvrcholení nějakého procesu. A ten proces začal 18. dubna, kdy jsme poslali premiéru Petru Nečasovi dopis, kde ho mimo jiné žádáme o urgentní jednání. 18. dubna. A dneska je 23. května a premiér neučinil vůbec nic.

Moderátor (Václav Moravec):Přesto, promiňte, ale s vámi jednal například ministr financí Miroslav Kalousek na začátku května a vy jste po tom jednání byl relativně optimistický, protože jste říkal, že existuje možnost, že výpadek zrušení zelené nafty, tedy necelé dvě miliardy korun, může vláda v rámci rozpočtu na příští rok vykompenzovat jinak?

Host (Jan Veleba):Tam došlo k nějaké nešťastné dezinterpretaci, Kalousek v žádném případě tady toto neřekl. On řekl, že prostě neustoupí se zelenou naftou a že se s námi bude bavit, až se bude sestavovat rozpočet a vyjádřil se v termínu, že se s námi bude bavit z pohledu konkurenceschopnosti českého zemědělství, což je naprosto obecný termín a já říkám, že je to holub na velmi vzdálené střeše. Čili tam nedošlo k žádnému slibu, tam byl informační šum.

Moderátor (Václav Moravec):Premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas po jednání vlády, na kterém kabinet schválil zrušení takzvané zelené nafty, konstatoval, že vláda je ochotna o záležitosti jednat. Tady jsou Nečasova slova:

Záznam Petra Nečase:Bude jednat s těmi, kdo nevydírají, kteří jsou připraveni jednat bez toho, aby blokovali svým spoluobčanům silnice, například Asociace soukromých zemědělců a my jsme připraveni s nimi problematiku, která se týká zelené nafty, probrat. Ne s těmi, kteří si berou za rukojmí své spoluobčany.

Moderátor (Václav Moravec):Zaznamenalo krátce po poledni Rádio Impuls slova českého premiéra Petra Nečase. Připouští si prezident Agrární komory Jan Veleba, který je dnes hostem Rádia Impuls, že může být označen za vyděrače?

Host (Jan Veleba):Podívejte, to je věc pana premiéra, za co mě bude označovat. On toho řekl ještě víc, on nás nazval, že jsme zkrátka kolchozníci. Tak to vyznělo z toho jeho vyprávění. Já si myslím, že to svědčí o úrovni,kam až se to dostalo, protože Agrární komory České republiky je spolu s Hospodářskou komorou ustavena ze zákona, čili my jsme zákonná organizace a opakuji, hájíme zájmy zemědělců, kteří hospodaří a to všech typů, od těch soukromých až po ty velké společnosti…

Moderátor (Václav Moravec):To ale neznamená, že nemůžete vydírat řečeno slovy premiéra Petra Nečase.

Host (Jan Veleba):To je jeho názor, ale když se nám nepodařilo od 18. dubna ho přesvědčit o jednání, tak nám nic jiného nezbylo, my jsme do té situace byli vehnáni. Asociace…

Moderátor (Václav Moravec):Promiňte, vy si nepřipouštíte, že jste se vyloučili z toho budoucího jednání s vládou, protože teď se může stát a je to možná varianta velmi pravděpodobná, jak jsme slyšeli premiéra Petra Nečase, že bude jednat s Asociací soukromých zemědělců…

Host (Jan Veleba):Podívejte, to s nimi může jednat. Já bych chtěl říct, já jsem nechtěl to nikdy takhle veřejně vyhrocovat, ale já zkrátka se musím bránit, Asociace soukromého zemědělství, část jejich členů je současně členy Agrární komory, je to pikantní. Třeba na tom okrese Tábor, kde měli převahu v těch kolonách soukromníci, tak Asociace, prostě hospodaří jejich členové asi do sedmi procent půdy, takže ať s nimi pan premiér jedná, ale on tímto říká, že nebude jednat s rozhodující částí zemědělců. To není jenom Agrární komora, to je Zemědělský svaz, to je Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, to je Společnost mladých agrárníků, my všichni jsme tento dopis zkrátka poslali panu premiérovi toho 18. dubna, to není jenom Jan Veleba, to jsou další čtyři představitelé nejvýznamnějších nevládních agrárních organizací. Takže tomuto já u pana premiéra absolutně nerozumím.

Moderátor (Václav Moravec):Promiňte, ale když, aniž bych chtěl interpretovat myšlení, natož slova premiéra Petra Nečase, nebude to tak, že on se sejde právě s Asociací soukromých zemědělců, vláda v něčem ustoupí, možná v rozpočtu na příští rok dá vyšší kompenzace zemědělcům za zrušení zelené nafty nebo přijde s nějakou variantou jisté kompenzace a půjde to, právě to bude přičteno k dobru Asociaci soukromých zemědělců a řekne se, podívejte se, toto všem zemědělcům dojednala právě tato Asociace, zatímco vyděrači z Agrární komory nedojednali nic?

Host (Jan Veleba):Já si myslím, že nám se dneska podařila jedna věc. Byly určité obavy, jak tuto akci přijme veřejnost. Byly ty obavy i v našich řadách. A to, co jsem měl možnost vidět celé dopoledne na řídícím štábu, měli jsme tam tři počítače, sledovali jsme tři permanentní mediální výstupy, tak já z toho mám radost v tom smyslu, že jsem si naprosto jist, že veřejnost je na naší straně. Takže pan premiér když s námi nebude jednat, tak dělá problém sám sobě. To se uvidí. Tady je rozhodující stanovisko ministra financí Kalouska. Takže my i za tohoto stavu k jednání připraveni jsme, já jsem si s premiérem před chvílí vyměnil několik sms, nebyly moc pěkné ani z jedné strany, nicméně jsme, ale tím…

Moderátor (Václav Moravec):Vyměnili jste si je i kvůli slovům jako vyděrači či vydírání a kolchozníci?

Host (Jan Veleba):I ta slova tam byly. To, že někdo argumentuje v roce 2012 o většině českých zemědělců, že jsou kolchozníci, tak to se dělá v případech, že ten člověk nemá argumenty. To já jaksi komentovat nebudu, protože…

Moderátor (Václav Moravec):Jinak řečeno tedy tou sms komunikací jste zablokovali zbytek komunikace a došlo k vyhlášení války tím stanoviskem vlády?

Host (Jan Veleba):To nevím, já jsem odblokovaný, já jsem dostatečně vyzrálý muž, já jsem odblokován, my jsme připraveni k jednání, nicméně tímto stanoviskem a to, co vláda dneska souběžně prostě udělala, tak já si myslím, že dojde k velké radikalizaci ve značné části zemědělské veřejnosti a je to docela pochopitelné. Já nic nepředjímám, já pouze udělám to, že to vyhodnotíme v klidu tu akci, přes víkend to bude hotové. Já svým lidem můžu pouze poděkovat, protože předvedli dneska, že jsou to inteligentní slušní lidé, kteří netouží po žádných konfliktech, žádné sanitky nebyly blokovány, jak věštil ministr financí a podobně. A moje povinnost bude svolat mimořádné představenstvo Agrární komory číslo dvě, což se stane do 14 dnů a tam se rozhodneme o dalším postupu. To bude tento typ rozhodnutí.

Moderátor (Václav Moravec):Mezi protestujícími byli zaměstnanci například Zemědělského družstva Fryšták u Zlína. Podle jeho předsedy Milana Zavrtálka nemají farmáři jinou možnost, jak na sebe upozornit.

Záznam Milana Zavrtálka:Jsme rozptýleni po území republiky a veřejnost nás nevnímá. Lékaři jsou taky v ordinacích, učitelé taky ve školách a volí stejné formy protestů. Já se všem řidičům omlouvám za tuto skutečnost, ale neznáme jinou formu, jak na sebe upozornit.

Moderátor (Václav Moravec):Zaznamenalo Rádio Impuls slova předsedy Zemědělského družstva Fryšták u Zlína Milana Zavrtálka. Když zemědělci promýšlejí, pane prezidente Velebo, další strategii boje za výhody, jako je zelená nafta, nabízejí se ještě jiné formy protestů než to, co jste předvedli dnes?

Host (Jan Veleba):To, co jsme předvedli dnes, je to nejpřirozenější, co zemědělec může udělat, to znamená, sedne za svůj traktor a jede. Méně přirozené už je třeba svážet lidi do Prahy, aspoň pro nás zemědělce. Takže existují různé druhy protestů. Co bude dál, já opravdu nevím.

Moderátor (Václav Moravec):Ale vy naznačujete, že v červnu se vláda po tom, co dnes udělala, může připravit na další protesty?

Host (Jan Veleba):Může to tak být, zvlášť po těch kolchoznících pana premiéra, který podle mého názoru vydráždil 80 procent našich členů. Jinak chci říct jednu věc, tady už a to pan premiér si neuvědomuje, tady už, a kdyby s námi jednal, tak bychom mu to řekli, ale neměli jsme opravdu tu možnost, tady už zdaleka nejde jenom o české zemědělce. Tady jde o spotřebitele, protože jestliže v lednu příštího roku, pokud nebude tady vratka jako možná v jediné zemi Evropské unie zelené nafty, tak český zemědělec dá za litr nafty v příštím roce o 11 korun víc než rakouský farmář, o devět korun víc než polský farmář a vzpomeňte si, co z Polska se vozí za potraviny, a o pět korun víc než německý farmář.

Moderátor (Václav Moravec):Promiňte, není to tak ale, že vy využíváte nechuti spotřebitelů nebo naštvání spotřebitelů vůči potravinám z Polska, ale když se podíváme na ekonomické dopady zrušení zelené nafty do zemědělství, tak jsme u nějakých dvou miliard korun a přitom loňský hospodářský výsledek byl 16,5 korun zisku. Tudíž budete mít, bude-li zrušena zelená nafta, jenom o něco menší zisk?

Host (Jan Veleba):Budeme mít o dvě miliardy méně přímých zdrojů a pokud se týká toho loňského zisku, tak abychom to zhodnotili objektivně, tak musíme to dát do nějaké časové souvislosti, řekněme do souvislosti deseti let, jaký byl zisk a podělit to a vyjde vám z toho průměrný zisk za rok. My jsme to počítali a průměrný zisk, dokonce jsme to dělali za 20 let, průměrný zisk za 20 let českého zemědělství je 1,6 miliardy. Aby se udržela prostá reprodukce, je to potřeba pět miliard. Čili jedna vlaštovka jaro nedělá a letos začíná rok takový, jaký je, je obrovské sucho a tak dále, čili je to určitá výchylka, dobrá výchylka, vítáme ji v té časové řadě, ale určitě to nejde nijakým způsobem generalizovat.

Moderátor (Václav Moravec):Promiňte, ale námitka, že i v těch dalších dvou, třech letech rozhodně neklesne zisk českého zemědělství pod pět miliard korun, i když bude zrušena zelená nafta?

Host (Jan Veleba):Ale tady vůbec nejde o zisk. Ti ostatní naši konkurenti ho mají taky, v Rakousku, v Německu. Ale oni budou mít zelenou naftu a my ji nebudeme mít. Tady jde o to, že prostě tímto rozhodnutím vláda už nám připravila třetí nerovnost. První nerovnost jsou přímé platby, druhá nerovnost ještě větší jsou národní dotace a teď nám připravila prostě třetí nerovnost, zelenou naftu. Jistě každý uzná a nemusí být ekonom, když dám za litr nafty o devět nebo 11 korun víc než můj konkurent, tak jistě každý uzná, že to je prostě hrozně špatně a že se zdravým rozumem to nemá nic společného.

Moderátor (Václav Moravec):Chápu správně, že kdyby třeba vláda a premiér Petr Nečas v rámci evropské zemědělské politiky bojoval proti zelené naftě a proti těmto nerovnostem, tak by, a navíc s vámi jednal, tak by vaše protesty nebyly takové, které jsme mohli vidět dnes na silnicích?

Host (Jan Veleba):Kdyby bojoval proti zelené naftě, tak toho mnoho nevybojuje, protože jsou tady Francouzi a Němci, ale kdyby s námi jednal, tak stoprocentně dneska k této akci nedošlo. Podívejte se, my jsme tři roky byli ne v pohodě, ale tři roky jsme se chovali slušně. My jsme skousli v loňském roce to, že jsme měli nárok na 60 euro doplňkových přímých plateb ze státního rozpočtu na jeden hektar a dostali jsme 14 euro. Byli jsme zticha. Ale toto, opakuji, je třetí nerovnost a s námi o tom nebylo jednáno. S 80 procenty českých zemědělců o tom není jednání. To přece není normální. My tu nejsme pro politiky, pokud je tady demokracie, ale politici pravděpodobně tady budou pro nás.

Moderátor (Václav Moravec):Vy říkáte, že do 14 dnů se rozhodne o další formě protestů. Zároveň říkáte, že premiér Petr Nečas dnes po vašem protestu tu situaci vyhrotil svým stanoviskem…

Host (Jan Veleba):Ano, vyhrotil.

Moderátor (Václav Moravec):Na tiskové konferenci vlády. Tady je ale jednoduchá věc: Co tedy může být dál? Bude pokračovat podobná forma protestů nebo po vyhrocení premiéra Petra Nečase vyhrotíte i vy protesty a co by tím vyhrocením mohlo být?

Host (Jan Veleba):Podívejte se, premiér vlády České republiky by neměl podléhat nějakým momentálním psychickým náladám. Premiér by se měl na ty dnešní protesty trošku podívat, analyzovat je, aby viděl, že proti těm zemědělcům ta veřejnost není a premiér vlády by měl jednat, i za této situace. Já dopředu nebudu nic předjímat. Premiér pořád má čas se nějakým způsobem s námi bavit, ale určitě je…

Moderátor (Václav Moravec):Kolik času mu na to teď dáváte? Týden nebo 14 dní?

Host (Jan Veleba):My jak jsem řekl, přes víkend tu situaci vyhodnotíme, dneska to premiér tedy jako v tuto etapu uzavřel tím, že nás nazval kolchozníky a pak já budu svolávat, pravděpodobně to udělám v pondělí, mimořádné představenstvo Agrární komory, které se sejde v horizontu do 14 dnů. No a v té době, do té doby je pořád jaksi možnost jednat. Já jsem připraven a byl jsem připraven a moji kolegové taky. A pokud se nebude jednat a pokud bude, řekněme, za 14 mimořádné představenstvo Agrární komory, tak já tady nemůžu předjímat, co rozhodne. Já na to nějaký svůj názor mám, já si myslím, mým názorem je, že nejsme kluci na písku a že bychom se zkrátka měli bavit a nám se to nepodařilo. Já to těžko jako tady tomu rozumím, těžko to vnímám, těžko to chápu, ale taková je situace. Kdyby se s námi bavili, dneska ty pojezdy zkrátka nebyly. To tak je.

Moderátor (Václav Moravec):Dlouhou dobu Agrární komora upozorňuje na pokles potravinové soběstačnosti České republiky. I Ministerstvo zemědělství přiznává, že se dlouhodobě potravinová soběstačnost snižuje, pokles se zrychlil po vstupu země do Evropské unie. Jde hlavně o živočišné komodity, jejichž výroba stále klesá, ve srovnání s ostatními zeměmi evropské sedmadvacítky si ale na tom Česká republika, co se týče soběstačnosti, nestojí až tak špatně, protože se pohybuje v první polovině pomyslného žebříčku. Není to tedy vaše zbytečné strašení, protože stále jsme ještě v první polovině onoho žebříčku potravinové soběstačnosti?

Host (Jan Veleba):Tak já nevím, kdo v té první polovině ještě je.

Moderátor (Václav Moravec):Je tam například Německo, je tam Francie, je tam Polsko.

Host (Jan Veleba):Podívejte se, to je strašně jednoduché na to odpovědět. Statistika je věda, Churchill o ní pravil, že je to výborná věda, že ji lze interpretovat tak, jak ten politik chce. V případně vajec…

Moderátor (Václav Moravec):Promiňte…

Host (Jan Veleba):Vy nejste politik, já vím, já vím.

Moderátor (Václav Moravec):Ale to vy děláte beze sporu také, že si z těch statistik jako zemědělci berete to, co se vám hodí.

Host (Jan Veleba):Statistická čísla o soběstačnosti jsou jenom jedna. Podívejte se, praktický příklad z poslední doby, vajíčka. Vzpomeňte si, co tady bylo za hysterii, vzpomeňte si, jaké tady byly ceny vajec a vzpomeňte si, pokud máte informace, že v Německu v té době, kdy tady bylo šest, někde i sedm, ale bylo to paušálně přes pět korun, tak v Německu sousedním byla cena poloviční. A ti Němci měli stejné obohacené klece jako máme my. Ale byl tam jeden rozdíl: Ti Němci jsou ve vajíčkách soběstační a my přes 20 procent vajíček dovážíme. Takže my se absolutně nemůžeme srovnávat v soběstačnosti s Německem. Notabene německá ministryně musela nedávno obhajovat zemědělství ve Straně zelených a prostě Zeleným, proč Němci během deseti let zvýšili export masa 2,5 krát. Takže tam běží natvrdo výroba, oni jsou soběstační a my jsme třeba loni dovezli už 52 procent spotřeby vepřového masa. Čili to hodnocení je celkem jasné a lidi to vědí. Stačí se projít v obchodních řetězcích a podívat se.

Moderátor (Václav Moravec):Po tom všem, co se tady v uplynulých týdnech a měsících stalo, především tedy zvýšení kontrol Zemědělské a potravinářské inspekce, tlak na obchodní řetězce, vidíte z pohledu Agrární komory, že se situace mění a že ti, kteří dříve diktovali ceny a chovali se, jak vy jste říkali, nešetrně ať už k potravinářům nebo zemědělcům, takže se tady atmosféra od ledna mění vůči zemědělcům?

Host (Jan Veleba):Mění se tady jedna věc, mění se tady chování českých spotřebitelů a ti čeští spotřebitelé vyvíjí tlak a vyhledávají české potraviny, vyhledávají kvalitní české potraviny. Pokud se týká obchodních řetězců, tak samozřejmě se to taky mění, protože jsou teď ve velkém tlaku, protože české kontrolní orgány podle mého názoru výrazným způsobem zrazantnily, zmnožily svoji činnost, protože nikdo mě nemůže nebo ať nikdo neříká, že ty problémy se tady objevily z měsíce na měsíc. Ty problémy u těch řetězců a to jejich chování a ty jejich praktiky, ty jsou tady minimálně deset let. Ale stalo se to, že se probudily české kontrolní orgány a já jim za to děkuji.

Moderátor (Václav Moravec):Jak se Agrární komory, respektive zemědělci vypořádají právě s tím, že se mění chování spotřebitelů, že konečně začínají chápat, co to je domácí kvalitní potravina oproti potravině dovážené z dovozu? Změní to nějak výrazně, řekněme, jednotlivé sektory českého zemědělství v roce příštím?

Host (Jan Veleba):Bude určitě nebo je určitě větší poptávka po českých potravinách, to znamená, že je větší poptávka po surovinách od prvovýrobců, zemědělců, z kterých se ty potraviny zkrátka vyrábí. Viz například česnek, tam je to úplně jasné. To byla třeba loni hysterie po českém česneku, nemám teď číslo, ale stoprocentně ti pěstitelé zasázeli větší plochy česneku, ale problém byly holomrazy, nevím, jak to dopadlo. Čili je tady větší příležitost pro české zemědělce k zvýšení produkce a k postupnému návratu českých potravin. Jenomže to je záležitost ne na rok, ne na dva, ne na tři, to je strašně dlouhodobá záležitost. Třeba u masa, u hovězího masa, tam je generační interval 24-25 měsíců, čili to trvá strašně dlouho.

Moderátor (Václav Moravec):Ale jinak řečeno vidíte, že se bude rozšiřovat produkce českého zemědělství v těch následujících dvou letech, protože změna chování spotřebitelů je výrazná?

Host (Jan Veleba):Ano a spotřebitelé nám tímto můžou pomoct, my to kvitujeme, my jsme po tom léta volali a zvlášť třeba my, Česká agrární komora, to byla naše letitá karta, české potraviny, léta jsme mluvili o tom, že jsou kvalitnější. Často nás nikdo neposlouchal, teď se to projevilo v plné nahotě v souvislosti s některými věcmi z Polska.

Moderátor (Václav Moravec):Konstatuje prezident Agrární komory Jan Veleba, který byl dnes hostem Rádia Impuls. Děkuji za váš čas a těším se příště na shledanou.

Host (Jan Veleba):Také se těším při možná lepší příležitosti. Na shledanou.

 

Zdroj: http://www.impuls.cz/clanek/video-jan-veleba-premier-vyhrotil-situaci-se-zemedelci/233005


Zdroj: AK ČR, 24. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 19:06