Agris.cz - agrární portál

Probíhají protesty zemědělců, ti zpomalují dopravu ve 12 krajích

23. 5. 2012 | ČTK

Zemědělci dnes v 09:00 vyjeli k protestním jízdám kvůli chystanému zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně z vína. Do 11:00 by mělo dopravu na nejméně 185 silnicích zpomalovat až 1800 strojů, řekl ráno ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba. Protesty probíhají ve 12 ze 14 krajů Česka, mají se vyhnout Praze. Farmáři z Libereckého kraje se podle Veleby připojují pouze manifestačně.    

Provoz na komunikacích od rána zpomalují jedoucí traktory a další vozidla. Protestující zemědělce podle agrárníků podporují další stovky vozidel, která se sice jízd neúčastní, ale při polních pracích budou označeny na znamení solidarity s demonstranty.    

Několik minut po vyjetí traktorů se začaly tvořit kolony například v Letovicích na Blanensku. Kamiony se snaží traktory předjíždět ještě v obci. Řidiči jsou místy nervózní a troubí na sebe. Osobní automobily podjíždějí kolonu přes čerpací stanice. Hustota provozu je ale údajně nižší. Podle vyjádření policie odpovídá nočnímu provozu.    

Hlavní tahy pěti okresů Plzeňského kraje brzdí téměř 150 zemědělských strojů, hlavně traktorů. Nejsilnější je protest na Domažlicku, kde vyjelo 50 traktorů a zemědělských strojů hlavně na hraniční přechody a po silnicích na Klatovy a Plzeň.    

Agrárníci již dříve uvedli, že chtějí nátlakovou akcí zvrátit rozhodnutí vlády. V případě neúspěchu prvního protestu se akce mají opakovat a stupňovat. Největší nevládní organizace českých zemědělců v polovině dubna vyzvala premiéra Petra Nečase (ODS) k jednání o zachování daňových úlev u nafty a dala mu ultimátum do konce dubna. Nečas však prý dodneška na výzvy nereagoval.    

Zrušení takzvané zelené nafty je součástí kabinetem schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP.    

Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by platili téměř o 11 korun za litr více, a ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun. V případě zrušení zelené nafty by podle Veleby Česko se Slovenskem byly jediné dvě země v Evropské unii, kde by podobnou úlevu farmáři neměli.    

Jak dnes ČTK řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, v roce 2010 takzvanou zelenou naftu využívalo přes 9000 zemědělských subjektů ze zhruba 23.000 fyzických a právnických osob působících v českém zemědělství. Podle Pýchy však využívají vracení daně prakticky všichni, kdo se zemědělstvím skutečně živí. Mezi subjekty nevyužívající vratku daně převládají především drobní vlastníci půdy, kteří často nemají ani vlastní zemědělskou techniku.    

Dnešní protest podporují agrární organizace představující většinu tuzemských zemědělců. Podporu ji vyjádřil Zemědělský svaz ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a Společnost mladých agrárníků.    

Naopak Asociace soukromého zemědělství se od něj podobně jako od podobných akcí v minulosti distancovala, ačkoliv se zrušením vracení daně také nesouhlasí. Asociace je prý ochotna jednat o úpravě výše vratky, která by však měla prý být udržena alespoň do roku 2014. Se zástupci Asociace se na rozdíl od šéfů Agrární komory sešel minulý týden k jednání premiér.    

V Asociaci soukromého zemědělství je sdruženo přes 2000 soukromě hospodařících sedláků. Asociace zastává liberální názory na zemědělství a ekonomiku a časté demonstrace tuzemských zemědělců dlouhodobě bojkotuje. Přesto se jich někteří její členové v minulosti účastnili.    

Podniky sdružené v Agrární komoře, největší tuzemské nevládní zemědělské organizaci, zaměstnávají 103.000 zaměstnanců. Kromě velkých i malých zemědělců, jsou členy komory také lesníci, potravináři nebo včelaři.    

V důsledku historického vývoje hospodaří na většině tuzemské zemědělské půdy velké podniky vzniklé z bývalých JZD a státních statků. Půda připadající v průměru na jeden podnik je v ČR největší z celé EU.


Zdroj: ČTK, 23. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:47