Agris.cz - agrární portál

Zemědělci začnou tento týden chystat protesty kvůli zelené naftě

1. 5. 2012 | ČTK

Zemědělci začnou tento týden chystat masivní protesty. Důvodem je postoj premiéra Petra Nečase, který nereagoval na výzvu Agrární komory k jednání o zachování tzv. zelené nafty. Nečas se měl vyjádřit do dneška. ČTK to řekl prezident komory Jan Veleba. 

Agrární komora svolala na čtvrteční dopoledne krizový štáb, který by měl vyhodnotit situaci a rozhodnout o dalších krocích. "Rozhodně půjde o protesty. Již není dál na co čekat," řekl Veleba ČTK bez dalších podrobností. Formu protestů oznámí ve čtvrtek v poledne. 

Zrušení zelené nafty je součástí vládou schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP. Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by platili téměř o 11 korun za litr více, ročně by tak přišli o 1,6 miliardy korun.

Z řad odborů zazněly dříve i radikálnější hlasy. "Nemůžeme schválit, že zemědělcům byla sebrána zelená nafta. Jsme připraveni zahájit blokádami doslova demoralizaci Prahy, protože jestli si vláda myslí, že si to necháme líbit, tak je na velkém omylu," řekl v půlce dubna ČTK šéf Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek. 


Zdroj: ČTK, 1. 5. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 09:09