Agris.cz - agrární portál

Vinařská aliance: Zdanění vína by přineslo krachy menších firem

20. 4. 2012 | ČTK

Likvidaci malých výrobců vína a růst nezdaněných prodejů by podle firem Aliance vinařů V8 přineslo zvažované zdanění tichého vína. Na putovním představení kolekce jejich vín ve velkých městech ČR, započaté v Plzni, to dnes ČTK řekl předseda aliance a šéf Nového Vinařství Marek Špalek. V8 vznikla v roce 2006 s cílem podpořit výrobu a propagaci vysoce kvalitních moravských vín.    

"Nás to strašně štve a je to nekoncepční řešení. Navíc by nás štvalo, že velcí by měli platit spotřební daň (hovoří se o deseti korunách z litru) a malí ne. Protože pak se ze všech středních hned stanou malí. Rozdělí se na menší firmičky nebo budou švindlovat, že toho tolik nevyrobili. To už tady jednou bylo, když se v 90. letech neplatila do 1000 litrů vyrobeného vína spotřební daň a nad tuto hranici ano," dodal. Menším firmám se výroba přestane vyplácet a postupně by skončily. Přitom celá republika jezdí stále častěji na Moravu na víkendy, dodal.    

Podle Špalka mají lidé stále hlouběji do kapsy, a tak jim na víno už tolik nezbývá. "A pokud by to zdražili ještě o deset korun, tak to by byla rána pod pás. Víno je oproti pivu a destilátům jiný příběh," vysvětlil. Navíc hodně vína by se po zavedení spotřební daně nepřiznalo a další peníze by spolkl její výběr, dodal.    

Moravská vinařství sdružená ve V8 loni poprvé překročila magickou hranici produkce jeden milion lahví a její členové stočí z loňského ročníku 1,14 milionu lahví, meziročně o 48 procent více. "Věřím, že ročník 2011 bude nadprůměrný. Vína čekáme mohutná, strukturovaná, převážně s vyšším obsahem alkoholu, někdy s výraznějším zbytkovým cukrem a nižším obsahem kyselin," uvedl Špalek. Hodnotit letošní rok je podle Petra Marcinčáka, majitele Vína Marcinčák, zatím předčasné, ale už nyní dělá vinařům vrásky nedostatek dešťů.    

Současným trendem v pití vína je podle aliance odklon od těžkých vín a návrat k vínům méně aromatickým, strukturovaným a dobře čitelným. "Výrazně se začíná i u nás prosazovat pojem terroir. Tedy snaha o to, aby vína odpovídala charakterem i zpracováním místu, kde byly vypěstovány hrozny," uvedl šéf vinařství Sonberk Tibor Nyitray.    

Členy V8 jsou Vinařství Kolby, Víno Marcinčák, Nové Vinařství, vinařství Reistein, Sonberk a Volařík, kteří dohromady hospodaří na 400 hektarech údajně nejlepších jihomoravských vinic. Všichni dodržují přísná pravidla výroby vín s cílem produkovat jen mimořádně kvalitní a nadprůměrná vína. Každoročně nechávají své nápoje testovat předními světovými odborníky z Master of Wine.


Zdroj: ČTK, 20. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:33