Agris.cz - agrární portál

Pivovary souhlasí se záměrem vlády zdanit víno

13. 4. 2012 | ČTK

Český svaz pivovarů a sladoven souhlasí s plánem vlády zavést spotřební daň na víno, jelikož takřka dvě třetiny tuzemské spotřeby připadají na často levná vína z dovozu, která konkurují nejen českým a moravským vinařům, ale i pivovarům. ČTK to dnes řekl výkonný ředitel svazu Jan Veselý. Nyní v ČR platí nulová sazba daně z takzvaného tichého (neperlivého) vína, přičemž vláda ve středu navrhla daň deset korun na litr vína.    

Podle Veselého není spravedlivé, aby se na většinu vína prodávaného v Česku nevztahovala žádná spotřební daň a naopak hektolitr desetistupňového piva byl zdaněn 320 korunami. "Zároveň si ale myslíme, že není spravedlivé, aby čeští a moravští vinaři na trhu museli konkurovat vínům z jiných zemí EU, kde mají minimálně trojnásobnou úrodu z hektaru a produkce jim vychází třikrát levněji," uvedl Veselý.    

Pivovarníkům česká a moravská vína podle Veselého vůbec nevadí, protože mají špičkovou kvalitu a vyšší cenovou hladinu. "Dvě třetiny spotřeby vína ale tvoří vína z dovozu, jejichž kvalita je často diskutabilní. Extrémně levná vína z dovozu nekale konkurují nejen nám, ale také moravským a českým vinařům. V tom jsme na společné lodi," míní Veselý.    

Veselý proto považuje za správné, že stát chce víno zdanit. "Zároveň by ale bylo dobré, aby zdaněné české a moravské víno bylo zpětně nějakým způsobem podpořeno tak, aby byla vyrovnána nespravedlnost mezi dovozovými a tuzemskými víny," podotkl Veselý, který zmínil například dotační programy zaměřené na marketing.    

Spotřeba alkoholu v ČR v posledních letech klesá, a to především v segmentu lihovin a piva. Příčinou jsou podle odborníků hlavně levná vína dovážená z Itálie a Španělska. Veselý ale míní, že zdanění vína se v prodeji piva příliš neprojeví. "Lidé, kteří se chtějí levně opít, rozhodně nepřeskočí z levného vína na dobrá česká piva. Zase budou hledat co nejlevnější variantu," řekl Veselý.    

Daň navrhovaná českým kabinetem, která by měla podle předpokladů přinést příjmy 1,3 miliardy korun ročně, by se měla vztahovat na domácí víno i to z dovozu, které se podílí na domácí spotřebě z víc než 60 procent. Od daně by ale měla být osvobozena produkce drobných českých vinařů, jež činí asi 500.000 hektolitrů, tedy asi 25 procent produkce.    

Základní sazba spotřební daně u piva je v Česku 32 korun za hektolitr za každé celé hmotnostní procento extraktu původní mladiny. Pro malé nezávislé pivovary, jejichž roční výroba piva nepřekračuje 200.000 hektolitrů, je uvalena nižší spotřební daň. U malých pivovarů se liší podle roční výroby piva. Veselý odhadl, že stát jen v případě desetistupňového piva ročně na spotřební dani inkasuje necelých šest miliard korun.


Zdroj: ČTK, 13. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:33