Agris.cz - agrární portál

Veterináři: Chov nosnic doma je riziko

12. 4. 2012 | E15 on line

Státní veterinární správa (SVS) chladí nadšení lidí, kteří si v posledních týdnech kvůli drahým vejcím na trhu pořídili vlastní nosné slepice do domu či v některých případech i bytu či na balkon. Pokud si totiž tito chovatelé nedají pozor a nezabrání jejich nosnicím v kontaktu s volně žijícím ptactvem, mohli by své slepičí opeřence vystavit nebezpečí nákazy.

Drobní chovatelé přitom nejsou na rozdíl od velkochovů u veterinární správy registrováni a tudíž ani nepodléhají jejím kontrolám. „Po vajíčkové aféře je v Česku daleko více míst, dvorků či zahrádek, kde se chovají slepice. Z veterinárního pohledu to zvyšuje riziko kontaktu zvířat v malochovu s volně žijícími ptáky, kteří jsou nositeli salmonely a ptačí chřipky,“ uvedl ředitel veterinární správy Milan Malena.

Správa každoročně provádí monitoring výskytu ptačí chřipky v Česku, od roku 2007 v každém roce u volně žijících zvířat ptačí chřipku nalezla, v několika oblastech i její vysoce patogenní formu. V Česku napadla ptačí chřipka hejna v chovech zejména v roce 2007, stát tehdy vyplatil přes 50 milionů.


Zdroj: E15 on line, 12. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 08:16