Agris.cz - agrární portál

Zemědělci chtějí za zelenou naftu bojovat

11. 4. 2012 | ČT 24

Agrární komora dnes kvůli rozhodnutí vlády zrušit od příštího roku podporu takzvané zelené nafty pohrozila protestní akcí. Stát nyní z nafty použité při zemědělských činnostech vrací více než polovinu spotřební daně a pokud tuto podporu zruší, přijdou farmáři ročně o 1,6 miliardy korun. Zrušení zelené nafty je součástí vládou schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP.

Zrušení zelené nafty na svém úterním jednání navrhla rada ekonomických ministrů a zástupci koaličních stran návrh zařadili mezi chystané kroky ke snižování schodků veřejných rozpočtů. "Před měsícem mi pan premiér volal a slíbil, že o tom (zelené naftě) budou s námi jednat, nakonec nám to ale neumožnil. Můj osobní názor je, že to k tomu (protestní akci) směřuje," prohlásil dnes prezident Agrární komory Jan Veleba.

Veleba zároveň připomněl, že podobný způsob – vracení spotřební daně nebo přímo nižší ceny nafty – používají k podpoře zemědělství i další státy Evropské unie. Zrušení zelené nafty by tak podle agrární komory mohlo nabourat konkurenceschopnost českých zemědělců. "Agrární komora s tímto záměrem vlády zásadně nesouhlasí, protože dál zhorší konkurenceschopnost českých zemědělců vůči těm, kteří tuto podporu mají," zdůraznil Veleba.

Konkrétní postup doladí odbory příští týden

Vedení komory na pátek svolalo krizový štáb, který představenstvu navrhne další postup. O reakci na plán vlády zrušit zelenou naftu rozhodne představenstvo příští týden ve středu na mimořádném zasedání v Krásné Hoře na Příbramsku.

Zemědělci podle Veleby chtějí ještě o zachování zelené nafty jednat. "Vláda už to (zrušení zelené nafty) ale schválila, takže nevím, zda to může mít nějaký efekt," podotkl.

Protestní akci kvůli záměru zrušit zelenou naftu Veleba připustil už v březnu. Jako jednu z možných variant tehdy zmínil mítink před budovou ministerstva financí. "Obávám se, že teď už by to nebyla nějaká malá demonstrace u ministerstva financí. Domnívám se, že by to byla masovější akce, protože naštvanost (mezi zemědělci) je obrovská," řekl dnes.


Zdroj: ČT 24, 11. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 20:00