Agris.cz - agrární portál

Čeští experti se v Polsku pokusí získat údaje o technické soli

11. 4. 2012 | ČTK

Do Polska ve čtvrtek odcestuje skupina českých expertů, kteří se pokusí získat chybějící informace o používání technické soli v tamních potravinářských firmách. Novinářům to dnes řekl ředitel Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. Česko už delší dobu kritizuje polské úřady za to, že vůbec neinformují o podrobnostech aféry s používáním technické soli v tamním potravinářském průmyslu. Nedostatek informací přitom českým dozorovým orgánům výrazně komplikuje pátrání po polských potravinách, u kterých je riziko, že obsahují posypovou sůl.    

Do Polska bude z Česka vyslán tým složený ze zástupců ministerstva zemědělství a resortních dozorových orgánů, tedy SVS a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Skupinu odborníků má vést náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček. "Chceme od Poláků získat informace týkající se použití technické soli v jejich zpracovatelských závodech, které vyvážely výrobky do členských zemí Evropské unie, tedy i do ČR," uvedl Malena.    

Firmy zapletené v Polsku do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví.    

Poláci podle SZPI už potraviny obsahující technickou sůl stáhli z trhu. Ostatním zemím EU však nedali o těchto výrobcích informace prostřednictvím evropského výstražného systému RASFF. Podle SZPI toto jednání poškozuje evropské spotřebitele. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) označil polský postup za "skandální porušení evropských předpisů". Chce požádat o zásah Johna Dalliho, komisaře Evropské komise odpovědného za oblast veřejného zdraví a ochrany spotřebitele.    

Česká strana usiluje o získání informací o výrobcích s technickou solí od začátku března. Na nedostatky v informování o celé kauze z polské strany poukazovala SZPI už dříve. Česko nemohlo ani zakázat dovoz polských výrobků na tuzemský trh, SZPI pouze nechala zkontrolovat vzorky polských výrobků. Všechny byly podle testů v pořádku.


Zdroj: ČTK, 11. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:55