Agris.cz - agrární portál

Němci objevili dioxinem zamořená vejce na dalších dvou farmách

5. 4. 2012 | FinančníNoviny.cz

Na západě Německa odhalily kontroly jedovatý dioxin ve vejcích na dalších dvou farmách. V Německu je to před Velikonocemi už třetí nález této nebezpečné rakovinotvorné látky ve vejcích. Stejně jako v prvním případě nechaly úřady farmy zavřít a pátrají po původu kontaminace.

Podle dnešního oznámení ministerstva pro ochranu spotřebitelů Severního Porýní-Vestfálska se tentokrát jedná o malochovatele z Duisburgu, kteří své produkty prodávali přímo zákazníkům. Jeden provoz se 120 nosnicemi dodával biovejce, druhý se 150 slepicemi běžná vejce.

Spojitost s výskytem jedovaté látky v biovejcích velkochovatele ze západoněmeckého okresu Minden-Lübbecke, o němž úřady informovaly ve středu, se podle ministerstva zatím nepodařilo prokázat.

V tomto prvním případě testy odhalily až šestinásobné překročení povoleného množství PCB, jedovaté látky podobné dioxinu. Düsseldorfské ministerstvo už zveřejnilo číslo šarže zamořených vajec a vyzvalo spotřebitele k jejich zlikvidování. Současně ujistilo konzumenty, že jim ani při pozření většího množství těchto vajec nehrozí akutní nebezpečí.

Drůbežárna, z níž kontaminovaná biovejce pocházela, je dodávala převážně do německých supermarketů. Úřady předpokládají, že už se všechna prodala. Česká Státní veterinární správa ve středu oznámila, že nemá informaci, že by vejce z této uzavřené farmy směřovala do České republiky.

V Německu zprávy o výskytu dioxinu ve vejcích vyvolaly před Velikonocemi rozruch. Většina Němců má ještě v dobré paměti poslední dioxinový skandál z přelomu let 2010 a 2011, kdy se tato jedovatá látka objevila nejen ve vejcích, ale i ve vepřovém a drůbežím mase. Na vině tehdy bylo zamoření krmiva od jednoho výrobce krmných směsí.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 5. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 03:55