Agris.cz - agrární portál

Spotřební daň nás ještě více znevýhodní, ozývají se vinaři

1. 2. 2012 | novinky.cz

Nápad ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) zavést od roku 2013 spotřební daň na víno se u tuzemských vinařů nesetkal s kladnými odezvami. Podle nich půjde o další znevýhodnění českých a moravských vinařů proti zahraniční konkurenci.

„Kromě objektivního faktu, v podobě teplejšího, slunečnějšího a hlavně stabilnějšího počasí, jsou zahraniční producenti zvýhodněni formou přímých či nepřímých státních subvencí zejména při vývozu svých vín na cizí trhy,“ připomněl Pavel Pastorek, generální ředitel vinařství Templářské sklepy Čejkovice.

V českých obchodech lze podle Pastorka koupit zahraniční víno za cenu, která je i několik korun pod náklady na výrobu nejobyčejnějšího vína v tuzemských podmínkách. O jednoznačném znevýhodnění je přesvědčen také předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo. Navíc ve většině evropských zemí, kde se víno produkuje, tato daň na víno není.

S nárůstem daně pak lze očekávat propad prodejů vína a vyšší orientaci zákazníků na levné dovozy, což tuzemské vinaře logicky poškodí. „Tuzemští vinaři jsou navíc daleko více ohroženi nestabilitou počasí, které pak může znamenat i podstatné roční ztráty, jako tomu bylo například v roce 2010,“ dodal Pastorek.

Proti Kalouskovi i resort zemědělství

Podle Kalouska by daň měla činit deset korun za litr, o konečné výši je ale připraven diskutovat. Do státní kasy by tak přibyly dvě miliardy korun. Spotřební daň se už vztahuje na pivo a tvrdý alkohol.

Zavedení daně odmítá i ministerstvo zemědělství. "Navrhovaná daň je totiž bezvýznamná pro dovozová, ale významná pro domácí vína. Nové zdanění by zejména malým vinařům způsobilo existenční problémy," řekl mluvčí resortu Jan Žáček.


Zdroj: novinky.cz, 1. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 22:10