Agris.cz - agrární portál

Recept pro lesy: návrat

14. 7. 2005 | Hospodárske noviny

Lesní hospodářství nikdy nepatřilo k mediálně zajímavým objektům. Dokonce ani v době kupónové privatizace, kdy byly zrušeny Státní lesy, s. p., a vznikl nový státní podnik Lesy České republiky. Tehdy byl přes odpor významné části lesnických odborníků nastartován současný unikátní a neprověřený systém hospodaření ve státních lesích. Dvanáct let praxe tohoto systému přineslo potvrzení prakticky všech předvídaných rizik. Kromě toho i novou zkušenost. Nesplnily se předpovědi, že privatizované lesní společnosti a podnikatelé budou část svého zisku vracet zpět do lesa na jeho zvelebení. Naopak se potvrdilo, že vyprodukovaný zisk je umisťován tam, kde přináší nejvyšší zúročení. A to lesy nikdy nebyly. Řešení hrubých systémových chyb vyžaduje hlubokou systémovou změnu. Takovou změnou může být prostý návrat ke starým osvědčeným postupům.

Pokud najdou politikové odvahu přiznat osudovou chybu svých předchůdců a rozhodnou se k návratu na správnou cestu, nebude to jednoduchý krok. Bude to znamenat vybudování zcela nového podniku se zcela novou organizační strukturou a především personální strukturou z lidí, ochotných pro tuto věc pracovat ze všech sil. Paměť nepatří v některých případech, zvláště v politice, mezi příliš populární schopnosti. Neměli bychom ale zapomenout na skutečnost, že systém, který u nás fungoval od roku 1922 sedmdesát let, se dnes stává cílovou představou o hospodaření ve státních lesích pro evropské lesnické mocnosti, jakými jsou bezesporu Rakousko či Německo.


Zdroj: Hospodárske noviny, 14. 7. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 23:08