Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR čelí trestnímu oznámení

30. 6. 2005 | Českobudějovické listy

Na vedení státního podniku Lesy ČR (LČR) směřuje trestní oznámení. Podal ho jeho bývalý šéf Jiří Oliva. Trestní oznámení se týká hospodaření podniku. To ale není jediný problém, s nímž se budou muset LČR potýkat. Proti výběrovým řízením, které vyhlásily na práce v lese 24. června letošního roku, ostře protestují lesnické a dřevařské firmy. Soukromé firmy, které v tendrech zvítězí, mají pro LČR provádět práce asi na 40 procentech území, které podnik pro stát spravuje. Podmínky výběrových řízení ale podle asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) výrazným způsobem zvyšují riziko korupce.

Po Olivově odvolání v roce 2003 tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas do vedení LČR dosadil lidi, kteří přihrávají zakázky v neprůhledných výběrových řízeních spřáteleným firmám. K obchodům s LČR se tak dostal například Palasův bývalý poradce a také agent StB Vojtěch Slówik s firmou Lesy Hluboká nad Vltavou. Přitom je tato firma dražší, než by byli jiní uchazeči. Podle asociace podnikatelů tak stát přijde o desítky milionů korun.Výběrová řízení nepořádají LČR podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Účastníci se tak proti jejich výsledkům nemohou odvolat. Jak nám řekl Jiří Papež (ODS), člen Dozorčí rady LČR, podnik si zjistil na Ústavu státu a práva, že takový úhybný manévr je možný.

To ale bývalé vedení LČR odmítá. "Chování nového vedení je jednoznačným potvrzením blamáže, kterou sehrál exministr Palas s Lesy ČR ku prospěchu spřátelených firem. Bohužel, současný ministr Zgarba v ní úspěšně pokračuje," řekl nám Oliva, který sám čelil trestnímu oznámení.

Co přinesla výměna stráží v LČR

* V roce 1992 vznikly Lesy ČR. Od začátku podnik vedl generální ředitel Jiří Oliva.

* V září 2003 ministr Palas odvolal vedení firmy v čele s Olivou.

* Na jeho místo jmenoval Kamila Vyslyšela. Lesy ČR začaly rušit smlouvy s podnikateli.

* Palas 19. ledna 2005 Vyslyšela odvolal.

* Lesy ČR oznámily 4. března 2005 vítěze tendru na lesnické práce. Firmy rozhodnutí napadly pro podezření z korupce.

* 22. dubna 2005 Palas jmenoval šéfem LČR Vladimíra Blahutu.

* 24. června 2005 LČR vyhlásily další výběrová řízení, podnikatelé opět protestují.


Zdroj: Českobudějovické listy, 30. 6. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.05.2024 22:25