Agris.cz - agrární portál

Lesníci: Smrkovým lesům v Jizerských horách hrozí stále rozpad

27. 6. 2005 | ČTK

Lesy v Jizerských horách se sice v posledních 20 letech vzpamatovaly z předchozí ekologické katastrofy, smrkové porosty jsou však na mnoha místech stále velmi oslabené. Mohly by se dokonce úplně rozpadnout. Dnes to řekl lesník ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory Vladimír Vršovský. "Smrky pichlavé nečeká žádná velká budoucnost. V příštích letech však mohou posloužit jako přirozený kryt pro výsadbu odolnějších dřevin, kam patří jeřáb, buk, jedle nebo původní jizerskohorský smrk ztepilý," řekl Vršovský.

Smrkové lesy zničily v 70. a 80. letech minulého století především exhalace z polských a německých tepelných elektráren. Stromy uschly a holé plochy se zpočátku osazovaly hlavně smrkem pichlavým, který však v Jizerských horách nepatří mezi původní dřeviny. "Lesy v Jizerských horách mají v překyselené půdě málo živin a stromy trpí," upozornil Vršovský. Hnojení půdy sice výživu stromů zlepší, na řadě míst se však dostává do rozporu s ochranou přírody. "Chráněná krajinná oblast (CHKO) má rozlohu 368 kilometrů čtverečních a z nich zhruba 269 zabírají lesy," vysvětlil Vršovský.

Podle něj se však ekologové a odborníci z Lesů České republiky v posledních letech dokážou domluvit na přiměřeném chemickém ošetřování porostů. Například v okolí Smědavské hory lesníci po dohodě se správou CHKO přidají do půdy živiny, poněvadž by tam stromy jinak odumřely. Hnojení se však vyhne území sousedícímu s rezervacemi. Smrky pichlavé napadla v současné době na řadě rozlehlých ploch hniloba a cizopasná houba václavka. Jejich výměnu za odolnější dřeviny ovšem považuje Vršovský za otázku mnoha desítek let. Pracovník oblastního inspektorátu Lesů České republiky v Liberci Libor Dostál by uvítal, kdyby se podařilo málo odolné smrky pichlavé nahradit jinými stromy během příštích 30 let. "V okolí nejvyšší hory české části Jizerských hor, Smrku, i na jiných místech však zežloutlo jehličí rovněž na oslabených smrcích ztepilých," konstatoval Dostál.

Lesy České republiky na podzim roku 2003 v Jizerských horách letecky vápnily vážně poškozené smrky na rozloze kolem 500 hektarů. Jehličí na nich zežloutlo především kvůli nedostatku hořčíku a dalších důležitých látek v půdě. Podle Dostála se poté stav porostů zlepšil. Stromům uškodilo i předloňské velké sucho. Velkoplošné vápnění hor však nepřichází v úvahu. Pomohlo by stromům, ale poškodilo by zřejmě přírodu jako celek. "Ztratí-li se po vápnění jedna bylina nebo tráva, doplatí na to i hmyz a také větší živočichové," řekl vedoucí Správy CHKO Jiří Hušek.

Lesníci, ekologové a také zástupci ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí se na své poslední konferenci před několika dny domluvili, že se v Jizerských horách soustředí zejména na biologické zásahy do oslabených porostů. Všem chemickým opatřením pak budou předcházet odborné posudky.


Zdroj: ČTK, 27. 6. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 23:49