Agris.cz - agrární portál

Ochranáři hrozí zahraničním bojkotem Tater

17. 6. 2005 | ČTK

Zahraničním bojkotem Vysokých Tater jako turistické destinace hrozí představitelé nevládních organizací kolem Občanského sdružení Tatry, pokud budou Státní lesy Tatranského národního parku (SL TANAP) pokračovat v těžbě dřeva v nejcennějších a nejpřísněji chráněných oblastech rezervace. Uvádí se to v prohlášení sdružení, které dnes ČTK obdržela. "Slovenská republika nemůže sdílet jen evropské peníze, ale musí respektovat také evropské hodnoty, a ty se liší od těch, jež se dlouhodobě prosazují na území Tatranského národního parku," píše se v dokumentu dále.

Mezinárodní organizace WWF (World Wide Fund for Nature) v uplynulých dnech rozběhla z iniciativy slovenských ochranářů petici adresovanou premiéru Mikuláši Dzurindovi. Do akce se zapojila také česká ochranářská sdružení. Hnutí Duha například vyzvalo dárce, jejichž příspěvky na obnovu Tater poničených loňskou vichřicí skončily u Státních lesů TANAP, aby požadovali vrácení svých peněz. Ochranářská sdružení požadují od slovenské vlády, aby okamžitě zastavila těžbu v Tiché a Koprové dolině, které jsou součástí takzvané jádrové části Tatranského národního parku. Ochranáři se totiž obávají, že lesníci těžbou způsobí nenapravitelné škody v nejvzácnějších lokalitách rezervace. "Poškození biotopů evropského významu nebude prohrou ochranářů, ale prohrou všech občanů země," varují ochranáři.

Na spory kolem lesnických prací v Tiché a Koprové dolině ve Vysokých Tatrách zareagovali také přestavitelé Národního parku Šumava. Ti zastavili veškerou pomoc, kterou jeho pracovníci poskytovali Tatrám postiženým loňskou vichřicí. K protestům slovenských ochranářů proti těžbě dřeva v nejcennějších oblastech Tatranského národního parku (TANAP) se připojil ředitel šumavského parku Alois Pavlíčko. Postup Státních lesů TANAP se nelíbí ani českému ministrovi životního prostředí Liboru Ambrozkovi (KDU-ČSL), jenž se chystá svému slovenskému kolegovi Lászlóvi Miklósovi napsat. "Hodlá mu v dopise tlumočit znepokojení ze zásahů v nejcennějších částech Tater," řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Podle názoru českého ministerstva by v těchto lokalitách měla část vyvrácených stromů po větrné kalamitě zůstat. Státní lesy TANAP svůj zásah v Tiché a Koprové dolině odůvodňují požadavky hasičů zpřístupnit lesní cesty pro případ požáru. S postupem lesníků ale nesouhlasí ani Správa TANAP, která je orgánem státní ochrany přírody.


Zdroj: ČTK, 17. 6. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 15:28