Agris.cz - agrární portál

Křivoklátsko Hůlovi vděčí za svoji nádheru

6. 6. 2005 | Silvarium

Rozkvětu křivoklátských lesů se věnoval dnes už osmaosmadesátiletý stále čilý bývalý polesný Josef Hůla po celý svůj život. "Měl jsem krásný život, přestože do něho přímo i nepřímo zasáhly obě světové války. Snad právě proto mne mrzí, že si mladí lidé, zdá se, neváží toho, co jim dnešek přináší, a minulost je nezajímá. Přesto se nesmíme vzdát a musíme jim připomínat, co za hrůzy válka nejen našemu národu přinesla," zdůraznil Josef Hůla. Z dob svého dospívání vzpomíná především na První základní školu v Rakovníku."Hodně jsem se v této škole naučil. Především kantor Kratochvíl byl výborným matematikem," konstatoval Josef Hůla.

Jeho prvním pracovištěm bylo polesí Velká Buková, kde nastoupil jako lesní dělník."Tady jsem musel dělat vše. Od práce v lese až třeba po nošení pošty na Křivoklát,"zavzpomínal polesný. V roce 1941 se oženil se svojí ženou Aničkou. Postupně se manželům narodily dvě děti: Josef a Anička. "Přišla Heydrichiáda. Tehdy jsme například s kamarádem Václavem Milfajtem dostali za úkol hlídkovat s puškou na křižovatce z Křivoklátu na Lány. Byla to těžká a ošklivá doba,"pokračoval Josef Hůla, kterého pětačtyřicátý rok zastihl na hájovně Brejl. Díky poloze hájovny sem našli cestu i partyzáni, kterým také pomohl. Od roku 1952 až do důchodu, který přišel v roce 1980, působil jako polesný na hájovně Pareziny nedaleko Požárů. "Obhospodařoval jsem šest hektarů lesních školek. To byla má pýcha. Sadbyschopné sazenice jsme dodávali dokonce i do ciziny. Sto tisíc sazenic ročně jsme vypěstovali pro vlastní potřebu. Ostatními jsme zásobovali cizí polesí. Především jsme se snažili o smíšené porosty. Modřín, borovici, jedli, spolu a listnatými stromy," doplnil polesný Josef Hůla, který je člověkem, díky němuž se dnes cestou po silnicích nejen Křivoklátska můžeme kochat nespočetnou nádherou vzrostlých a zdravých stromů. "A napište tam, že ze všeho nejhorší je kouření a kořalka. No a taky lidská nevědomost a nechuť se učit něčemu novému," uzavřel s úsměvem polesný Josef Hůla.


Zdroj: Silvarium, 6. 6. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 15:05