Agris.cz - agrární portál

Lesní společnost Přimda ovládne nedalekou Lesní společnost Planá

13. 5. 2005 | ČTK

Lesní společnost Přimda ovládne nedalekou Lesní společnost Planá. Obě firmy jsou majoritně kontrolovány shodnými, vzájemně propojenými subjekty. Vznikne tak společnost s tržbami 400 milionů korun a 300 lidmi, která bude mít po zapsání do obchodního rejstříku sídlo v Plané. Akcionáři o tom rozhodnou 16. června na valných hromadách. Řekl to šéf obou představenstev Jindřich Stejskal. Nová firma bude mít název Lesní společnost Přimda a.s., plánská společnost bude po schválení smlouvy o převzetí zrušena bez likvidace. Zbytek malých akcionářů, kterých jsou pouze jednotky procent, bude vyplacen sumou stanovenou znaleckým posudkem - zhruba 770 korun za akcii.

Po schválení bude fúze zapsána zpětně k lednu 2005. "Vznikne větší firma s lepší konkurenceschopností, uspoříme administrativní a personální náklady," uvedl Stejskal. Podle něj z nové firmy odejde už jen několik pracovníků. Už nyní pro oba podniky funguje například společná účtárna. Obě společnosti, které vlastní tři personálně propojené subjekty - FS reality a.s. Plzeň, LS Planá a LS Přimda loni vytěžily 220.000 metrů krychlových dřeva.

Obchod s dřevní hmotou podle Stejskala stále klesá na úkor služeb pro zpracovatele, loni tvořil 80 procent tržeb. Díky aktivitám ve Švédsku a na Slovensku, které zahájila letos, firma zpracuje 300.000 metrů krychlových. "Předminulý měsíc začal v jihošvédském Angelshomu fungovat náš technologický uzel, do něhož jsme vložili 25 milionů korun," vysvětlil Stejskal. Provoz se sedmi lidmi získal 15. dubna roční kontrakt na 150.000 metrů krychlových dřeva, které zpracuje a odveze místním firmám. Další technologický uzel s pěti lidmi má firma ve slovenském Smokovci, kde zpracovává dřevo z loňské kalamity v Tatrách. "Získáváme tam kontrakty po deseti tisících kubických metrech dřeva," dodal předseda představenstva.


Zdroj: ČTK, 13. 5. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.05.2024 11:42