Agris.cz - agrární portál

Neúspěšní uchazeči se snaží zpochybnit tendry Lesů ČR

17. 3. 2005 | Právo

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) nedávno vyhlásil vítěze výběrových řízení na práce ve dvanácti procentech lesů, která spravuje. Celkem se do tendrů přihlásilo 134 firem a o zakázky se podělí čtyřicet z nich. Neúspěšní uchazeči ale začali výsledky ostře zpochybňovat. „Považujeme to za kampaň uměle vyvolanou firmami, které v tedrech neuspěly a teď se snaží o jejich diskreditaci pomocí účelové manipulace s informacemi,“ sdělil Právu ředitel s. r. o. Holz CZ František Holiš.

Ve hře byly zakázky na 87 územních jednotkách LČR. Devět z těchto jednotek, a tedy nejvíce, získala společnost Less & Forest z Bohdanče na Kutnohorsku. Na druhém místě je v žebříčku úspěšnosti s šesti jednotkami společnost Lesy Hluboká nad Vltavou. Naopak největší tuzemská lesnická skupina CE Wood přišla v první vlně výběrových řízení o řadu svých zakázek pro LČR. Do konce roku 2004 působila CE Wood ve většině z územních jednotek, jichž se výběrová řízení týkala. Ročně tam těžila asi půl miliónu metrů krychlových dřeva, avšak nyní by to měly být pouze dvě zakázky s roční těžbou 7000 metrů krychlových. „Tendry byly zmanipulované. Vyhrávají firmy bez zakázek nebo bez zaměstnanců, které nemohly dostát referencím,“ prohlásil na setkání s novináři generální ředitel CE Wood Václav Šebek.

Holz: výběrová řízení byla transparentní

Zcela opačný názor má však Holz CZ. „Výběrová řízení byla transparentní. Pravidla a vyřazující podmínky byly stanoveny jasně, stejně tak jako způsob hodnocení nabídek. Není tedy žádný důvod, abychom podezřívali vedení LČR z manipulace a proti takovým úvahám se naše společnost důrazně ohrazuje,“ uvedl Holiš.

V procesu, který byl Lesy ČR nastolen, vidí Holz CZ příležitost ke změně k transparentním a férovým vztahům mezi LČR a podnikatelskými subjekty a k celkovému pročištění podnikatelského prostředí v lesnickém odvětví. Skupina CE Wood připouští, že neúspěch ve výběrových řízeních ji ekonomicky neoslabí. Pokud jde o zmíněné zahraniční aktivity, plánuje letos mimo Českou republiku provést pětinu z celkového objemu lesnických prací. Zaměstnanci skupiny již pracují na likvidaci kalamity na Slovensku. Významná zakázka se pro CE Wood rýsuje i ve Švédsku. Chce se také ještě více než dosud zaměřit na zpracování dřeva, do nějž bude směřovat většinu svých investic. Ty by do dvou let měly dosáhnout celkem dvou miliard korun.

Snaha o objektivitu

Na základě připomínek lesnických firem byl v tendrech LČR ještě před otevíráním obálek upraven způsob hodnocení, aby nerozhodovala pouze cena. Objektivnost byla zajištěna i tím, že se otevírání obálek a čtení nabídek zúčastnili pracovníci firmy Euroenergy, která není svázána s LČR ani s lesnickými firmami.

Ve druhé fázi tendru opustili zástupci Euroenergy komisi a byli nahrazeni příslušným ředitelem krajského inspektorátu, který se podílel na hodnocení. V něm měla nabídnutá cena 45procentní váhu, reference také 45procentní, a zbývajících deset procent bylo za certifikát ISO. „Pro každé hodnotící kritérium byly přiděleny body, ty se potom sečetly a zvítězila nabídka, která jich měla nejvíce. V případě rovnosti bodů rozhodla o vítězi nabídnutá cena,“ sdělil už dříve Právu mluvčí LČR Lubomír Šálek.

Jak se obálky otevíraly

Podle prezenčních listin byl otevírání obálek u sedmi z výběrových řízení na dodávky lesnických prací pro LČR přítomen Josef Mázl, člen představenstva akciové společnosti Uniles. Na otázku, jak na něj tato fáze tendru působila, Mázl opověděl: „Otevírání obálek jsem se zúčastnil čtyřikrát na krajském inspektorátu LČR v Brně a třikrát na krajském inspektorátu LČR v Liberci. Procedura byla provedena korektně a přehledně. Zazněly zde nabídkové ceny všech zúčastněných firem. Stejné informace mám i o průběhu zbylých dvou otevírání obálek, jichž se účastnili jiní zástupci naší firmy. Na dotaz, co říká výsledkům tendrů po vyhodnocení nabídek v neveřejné části výběrových řízení, Mázl uvedl: „K této části se nemohu vyjadřovat, nemám informace. Od managementu naší společnosti ale už předběžně vím, že vyhlášené výsledky budeme respektovat.“


Zdroj: Právo, 17. 3. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 13:42