Agris.cz - agrární portál

CE Wood:Ztráta zakázek u LČR znamená ohrožení 500 pracovních míst

14. 3. 2005 | ČTK

Ztráta zakázek pro státní podnik Lesy ČR znamená pro největší tuzemskou lesnickou skupinu, CE Wood, ohrožení asi 500 pracovních míst, uvedli dnes na setkání s novináři její představitelé. Společnost se lidi bude snažit převést na jiné zakázky. Ekonomicky ji prý neúspěch ve výběrových řízeních na práce ve 12 procentech území státních lesů neoslabí. Výpadek v tuzemsku chce nahradit aktivitami v zahraničí. Podle generálního ředitele Václava Šebka plánuje letos podnik mimo ČR provést asi pětinu z celkového objemu lesnických prací. Jeho lidé pracují na likvidaci kalamity na Slovensku, významná zakázka se rýsuje ve Švédsku. Celkem skupina zaměstnává 5200 lidí.

Firma se chce také víc zaměřit na zpracování dřeva, kam bude směřovat většinu investic. Už dnes jí plyne ze dřevozpracujících závodů podstatná část zisku. Společnost získala v první vlně tendrů LČR jen dvě zakázky s roční těžbou 7000 metrů krychlových dřeva. Do konce minulého roku přitom působila ve většině z 87 územních jednotek, jichž se výběrová řízení týkala. Ročně tam těžila asi půl milionu metrů krychlových dřeva. CE Wood považuje průběh a výsledky výběrových řízení za zmanipulované. "Vyhrávají firmy bez zakázek nebo bez zaměstnanců, které nemohly dostát referencím," uvedl Šebek. Lesy ČR již dříve kritiku odmítly a tvrdí, že proces byl transparentní. CE Wood loni vytěžila 1,8 milionu metrů krychlových dřeva, drtivou část pro LČR. Letos má se státním podnikem podepsané smlouvy na 1,2 milionu metrů krychlových.

V Česku se ročně těží asi 14,5 milionu metrů krychlových dřeva. Podle předběžných výsledků měl holding CE Wood vloni obrat devět miliard korun. Zisk se pohyboval kolem 65 milionů korun. Obrat skupiny z lesnických prací činil 2,84 miliardy korun, u dřevozpracující firem to bylo 2,18 miliardy korun. Do zpracování dřeva půjde podle plánu firmy 87 procent investic. Do dvou let přitom CE Wood hodlá investovat dvě miliardy korun. K největším akcím patří nový pilařský provoz společnosti Javořice. Holding do něj chce vložit 700 milionů korun. Po dokončení by v Javořici měla již letos stát jedna z největších pil ve střední Evropě schopná zpracovat až 900.000 metrů krychlových kulatiny ročně. Půl miliardy korun hodlá skupina investovat do modernizace výrobního zařízení společnosti Ploma, která produkuje například překližky.


Zdroj: ČTK, 14. 3. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.05.2024 14:33