Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR začaly vyhodnocovat nabídky tendrů na práce v lesích

18. 2. 2005 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) začal dnes dopoledne vyhodnocovat více než 600 nabídek, které mu lesnické firmy podaly do výběrových řízení na práce v lesích. Tendry se týkají prací na 12 procentech státních lesů. "Nabídky bude hodnotit 13 výběrových komisí a výsledky oznámíme do 4. března," řekl dnes mluvčí LČR Lubomír Šálek. Lesnické firmy tendry tvrdě kritizují. Hodnocení nabídek dnes začalo veřejnými schůzemi výběrových komisí. Komise na těchto sezeních do 24. února postupně zkontrolují, zda jsou nabídky v souladu s požadavky zadávací dokumentace.

"Hodnotící část, kde hlavními kritérii jsou cena, reference a certifikace podle systému ISO, bude neveřejná," uvedl Šálek. Tendry se týkají jednotek, kde původní smlouvy na těžební a pěstební práce ke konci roku 2004 skončily. Podle lesnických firem jsou výběrová řízení neprůhledná, neumožňují žádnou kontrolu a nemají jasná kritéria hodnocení. Lesy ČR to odmítají a tvrdí, že tendry jsou transparentní. Podle ředitele České asociaci podnikatelů v lesním hospodářství Jiřího Kořínka ale firmám za současné situace nic jiného, než účast v tendrech, nezbývalo.

Tendry a novými smlouvami se LČR chtějí dostat k větším ziskům a kontrole obchodu se dřevem, tvrdí. Celkem LČR patří 1,38 milionu hektarů lesů, což je asi polovina všech lesů v ČR. Výběrová řízení se týkají přibližně 165.000 hektarů lesů a vítězové tendrů by v nich měli začít pracovat od 1. července.


Zdroj: ČTK, 18. 2. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.05.2024 08:02