Agris.cz - agrární portál

Studie: lesy mohou vydělávat kraji

8. 2. 2005 | Agris

Karlovarský kraj by uvítal převzetí státních lesů do své správy, dokonce má zpracovanou studii hospodaření. Podle ředitele krajského inspektorátu státních Lesů ČR Jiřího Holického by to ale nebylo z celorepublikového pohledu dobré. "V Evropě jsme jedním z nejsilnějších lesních podniků a zdá se, že cesta směřuje spíše ke slučování malých celků do větších než k drobení," míní Holický.Karlovarský kraj je druhým nejzalesněnějším krajem v republice. Celkem 149 200 hektarů zalesněné plochy tvoří 43,1 procent rozlohy kraje. Drtivá většina lesů je státní a obhospodařují je Lesy ČR, které mají v kraji jeden lesní závod a devět lesních správ. Celkově hospodaří na zhruba 107 000 hektarech lesa.

Karlovarský kraj si nechal v roce 2003 zpracovat analýzu stavu lesů v kraji, včetně odhadů hospodaření v lesích v případě převzetí lesů krajem. "Chtěli jsme mít dopředu odhad, jestli by to pro kraj bylo výhodné. Kolik by stály náklady na správu, kolik by mohl být případný zisk z hospodaření. Domnívám se, že hospodaření v lesích by pro kraje mohlo být stabilizačním faktorem," řekl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jan Zborník.

Státní lesy se dělení brání

Podle dva roky staré analýzy by mohl být roční zisk z hospodaření kolem 16 milionů korun, v případě získání státních příspěvků až 42 milionů.

Podle ředitele karlovarského krajského inspektorátu státních lesů Holického by ale z celorepublikového pohledu nebylo rozdělení státních lesů mezi kraje dobré. Připomněl, že úvahy krajů o převzetí státních lesů a výhodném hospodaření vycházejí většinou z předpokladu získání státních příspěvků. "Na ty mají nárok soukromí vlastníci nebo obecní lesy. Lesy ČR se snaží obejít bez těchto příspěvků," řekl Holický. Připustil ale, že by daňový výtěžek z hospodaření ve státních lesích mohl částečně zůstávat v krajích. Podle Zborníka je ale v poslední době spíše problém, aby Lesy ČR vůbec nějaký zdanitelný zisk vytvořily.

Hospodaření Lesů ČR v Karlovarském kraji se v posledních letech stabilizovalo. V roce 2003 vytěžily Lesy ČR v kraji zhruba 408 tisíc metrů krychlových dřeva. Loni to bylo podle Holického zhruba stejné množství. Počet zaměstnanců se proti roku 2003, kdy pro státní lesy pracovalo v kraji 281 lidí, zvýšil jen o několik pracovníků.


Zdroj: Agris, 8. 2. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 19:40