Agris.cz - agrární portál

Dovážené dřevo nezáří

29. 12. 2004 | Silvarium

Koncem letošního roku se v Ostravě objevila fáma, že se k nám z Ukrajiny dováží mimořádně levné dřevo. Jeho láce je prý dána tím, že bylo káceno v lesích poblíž Černobylu, kde je vše živé zasaženo radioaktivitou. Údajně měl být největším odběratelem podnik Biocel Paskov. Martina Konečná z odboru komunikace Biocelu Paskov a. s. takové tvrzení jednoznačně odmítla. Jejich firma z Ukrajiny ani Běloruska dřevo nenakupuje. Nedováží ho z těchto zemí ani pila Mayr- Melnhoff Säge Paskov.

Podle Karla Moškoře, tiskového mluvčího Celního ředitelství Ostrava, se po vstupu České republiky do EU změnil systém celního odbavování zboží, to se uskutečňuje v případě dovozu dřeva z Ukrajiny v Polsku nebo na Slovensku. K nám se takové dřevo dováží už bez dalšího celního projednávání. Kontrola radiokativity je sledována pomocí radiačních rámů umístěných na některých hraničních přechodech.

U nás se namátkově provádějí kontroly vozidel a nákladu ve vnitrozemí i se zaměřením na výskyt radioaktivních látek. "Nicméně zmíněné rámy jsou natolik citlivé, že reagují i v případě, že jimi projde člověk, který byl v ten den na rentgenovém vyšetření," uvedl Močkoř a vyjádřil pochyby, že by se někdo o dovoz "zářícího" dřeva pokoušel. I kdyby takové dřevo bylo dovezeno, výrobky z něho by byly neprodejné, protože kontrola radioaktivity se provádí i ve velkoobchodech a na mnoha dalších stupních. Radioaktivní dřevo a ani výrobky z něho se u nás zatím neobjevily.


Zdroj: Silvarium, 29. 12. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 18:43