Agris.cz - agrární portál

Lidé v Olomouci mohou vánoční stromek proměnit v sazenici

8. 12. 2004 | ČTK

Lidé na Olomoucku mohou letos spojit vánoční zvyky s ekologií. Hnutí Duha v Olomouci jim nabízí možnost koupit si místo klasického vánočního stromku jedličku v květináči, kterou mohou po odstrojení uschovat v chladnu a na jaře vysadit do lesa v okolí Svatého Kopečku. Právě jedle bělokorá patří k původním dřevinám v této oblasti, je ale choulostivá a na řadě míst mizí. "Lidé takto mohou spojit vánoční zvyky s pomocí lesu. Na jedle přijímáme objednávky, zhruba 50 centimetrů vysoký stromek přijde na 150 korun. Na jaře je po dohodě s lesníky vysadíme na vhodná místa," řekla dnes Jiřina Popelková z olomouckého Hnutí Duha.

Nápad olomoučtí ochránci letos poprvé převzali od svých brněnských kolegů, kteří stromky v květináčích prodávají už několik let. Jedličky mohou stejně jako řezaný stromek zkrášlit vánoční svátky, v teple rodinného krbu ale mohou zůstat nejvýše pět dní. "Lidé se stromkem dostanou návod, jak se o něj starat. Pokud by ho někdo neměl po svátcích kam dát na chladné místo, stromek mu ve spolupráci s lesníky uschováme," doplnila Popelková. Zájemci se mohou hlásit do 15. prosince. "Ročně se v České republice prodá přes milion vánočních stromků, které se po svátcích stávají odpadem u popelnic. Kdyby se jen jedno procento z nich stalo sazenicemi, znamenalo by to vysazení kolem 10.000 vánočních stromků ročně," uvedl Miroslav Kutal z Hnutí Duha. Doplnil, že lidé koupí řezaných stromků podporují plantáže nepůvodních dřevin v oblastech, kde by jinak mohl růst plnohodnotný les.

Jedle byla v minulosti v tuzemských lesích nejčastějším jehličnanem. Doplatila ale na změny, které v přírodě způsobil člověk. V lesích vytvářel holoseče, na kterých jedle usychala. Jedle je také zvlášť citlivá na čistotu ovzduší. Hnutí Duha se věnuje péči o část lesů v okolí Olomouce už několik let. Vysazuje zde listnaté dřeviny, na zimu ochraňuje jedličky proti okusu. Výsadbou dalších jedliček chce dále zlepšovat druhovou skladbu lesů. Výtěžek z prodeje bude využit na další práci ekologické organizace.


Zdroj: ČTK, 8. 12. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 03:48