Agris.cz - agrární portál

Zručská kotelna vyrábí teplo a elektřinu z levnější biomasy

8. 11. 2004 | ČTK

Ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku dnes otevřeli novou kotelnu centrálního vytápění, která spaluje biomasu, tedy dřevní odpad a slámu. Proti zemnímu plynu je podstatně levnější a obyvatelé by to měli pocítit na ceně tepla, řekl Ivo Poukar z firmy Tedom, která kotelnu provozuje. Náklady na výrobu gigajoulu tepla ze zemního plynu se podle něj pohybují kolem 200 Kč. V případě biomasy záleží na cenách vstupů, zručská kotelna to nyní dokáže za 120 Kč. Za gigajoul tepla pak odběratelé platí 310 až 320 Kč. S dostatkem biomasy je ale podle Poukara poměrně problém, protože ji vedle kotelny využívají i cihlářské, dřevařské nebo další energetické podniky.

Sehnat ji, navíc za přijatelnou cenu, dá dost práce, nezastíral. Kvůli nedostatku suroviny se ale kotelna nezastaví, má stoprocentní rezervu v plynu, ujistil. Nová kotelna zásobuje teplem 55 odběratelů, což představuje mimo jiné 1000 bytů, školy, zdravotní střediska i podniky. Podle starosty Martina Hujera to je zhruba polovina města. Náklady na stavbu dosáhly 63 milionů korun, z toho Státní fond životního prostředí poskytl 50,5 milionu korun a zbytek hradilo město. "Vytápění biomasou z obnovitelných zdrojů, a ještě navíc výrobu elektrické energie, velmi podporujeme, protože to považujeme za výhodné pro budoucnost," řekl ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Technologie je podle něj šetrná k životnímu prostředí, její zdroj působí mnohem menší ekologické škody než třeba spalování hnědého uhlí. Výroba tepla je navíc levnější a využívá surovinu z blízkého okolí, dodal. Zručská kotelna na biomasu je podle Ambrozka prvním větším projektem tohoto druhu ve středních Čechách. "Teď jsme z evropských fondů schválili projekt obce Kněžice na Nymbursku na vytápění celé obce biomasou. Realizace bude stát přes 100 milionů korun," dodal ministr.


Zdroj: ČTK, 8. 11. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 01:33