Klatovští rybáři: Kaprů bude dost, je velmi kvalitní a nezdraží
5. 11. 2004 | ČTK
Velmi dobrou kvalitu letošních kaprů a průměrný objem výlovů, který zabezpečí dostatek ryby na Vánoce i na export, hlásí Klatovské rybářství, druhý nejvýznamnější producent ryb v ČR. Letošní cena vánočních kaprů, o níž se bude firma s řetězci jednat až na přelomu listopadu a prosince, má být na sádkách u rybářů shodná s loňskem, nejvýše o dvě až tři koruny na kile dražší. Při výlovu 35hektarového merklínského rybníka, který dnes vydal přes 230 metrických centů ryb, to uvedl ředitel Klatovského rybářství Jaroslav Průcha. "Končíme první třetinu podzimních výlovů, zbývá slovit tak 450 tun kaprů tvořících 90 procent objemu," řekl ředitel firmy, která letos plánuje produkci 850 tun kaprů, 150 tun losovitých a 50 tun vedlejších ryb.
S výlovy téměř 40 velkých rybníků, kterých zbývá 15, skončí klatovští za týden. Včetně násadových rybníků vyloví firma na podzim 140 z celkem 400 vodních ploch. "Podzim je z hlediska kvality velmi dobrý, podle množství průměrný," dodal Průcha. Firma hlásí také dostatek exportního kapra do hmotnosti 1,5 kilogramu, kterého vyveze jako loni 45 procent. Počasí ale rybářům moc nepřeje. Teplota vody pohybuje mezi 10 až 11 stupni Celsia, což rybu při výlovech vyčerpává. Ceny by podle Průchy měly zůstat na sádkách firmy na loňských 69 korunách za kilogram výběrové i první třídy kapra. "Ceny ale tvoří prodejci, s nimiž začneme jednat koncem listopadu," řekl. Zdražení výrobců oproti loňsku se má pohybovat do dvou tří korun, což bude podle Průchy méně než zdraží vánoční kolekce. Rybáři nezdražili čtvrtým rokem, což způsobuje nedostatečné investice do oprav rybníků. "Potřebovali bychom o dvě koruny na kile více, krmné obilí je o třetinu dražší," řekl Průcha. Firma ho spotřebuje 2000 tun, loni stála tuna 2300 korun, letos 3200. Češi sní v průměru ročně kolem kilogramu sladkovodních ryb na hlavu a téměř pětkrát více mořských produktů. "Spotřeba kapra, kilogram ročně na hlavu, se ani letos nezvýší," předpovídá Průcha. Důvodem je zejména velká cenová konkurence bílého masa.
Zdroj: ČTK, 5. 11. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 02:00
