Agris.cz - agrární portál

V lednickém parku odchytili lesníci do pastí dva živé bobry

27. 8. 2004 | ČTK

Dva bobry se podařilo v noci na dnešek odchytit v rozlehlém zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku. Lesníci je převezli do řeky Svratky. Novým domovem bobrů se stala oblast nad Brněnskou přehradou. Park se delší čas potýká s přemnoženými bobry, kteří ničí dřeviny poblíž turisty hojně vyhledávaného lednického zámku. V parku žije asi 50 těchto zvířat.

Genetickou odlišnost bobrů v Česku zkoumá Česká lesnická univerzita v Praze. Její pracovníci odchytávají bobry v přírodě a zkoumají jejich geny. Zatím vše nasvědčuje tomu, že v zemi žijí tři zcela odlišné skupiny těchto vodomilných tvorů, řekl dnes ČTK pracovník lesnické univerzity Aleš Vorel.

Výzkum se koná i v zámeckém parku. Bobry je nejprve nutné odchytit a pak jim odebrat vzorky. Protože se ale tato zvířata v parku přemnožila, nejsou pouštěna na svobodu u lednického zámku, ale až na řece Svratce. V Lednici byli dosud odchyceni čtyři bobři. Jeden ale utekl. V úterý odchyty v okolí zámku končí.

"Odchyty a stěhování je jen krátkodobé řešení. Dočasně tím snižujeme bobří populaci. Účinnější bude jiné naše připravované opatření," doplnil Vorel. Záměrem lesníků a památkářů bude obehnat zámecký park elektrickým ohradníkem.

Ten se využívá například na pastvinách, kde znemožňuje útěk pasoucímu se dobytku. Ohradník by měl být umístěn do výšky asi 20 centimetrů a na hranicích parku by měl být natažen ještě letos.

Park lednického zámku byl kdysi vytvořen v anglickém stylu. Nalézt v něm lze 118 druhů jehličnatých a 465 druhů listnatých dřevin, vzácné ptactvo, rybník o rozloze 29 hektarů s 16 ostrovy a také 62 metrů vysoký minaret.


Zdroj: ČTK, 27. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 01:14