Agris.cz - agrární portál

Ve vsetínských lesích řádí stáda divočáků

23. 8. 2004 | Mladá fronta Dnes

V lesích na Vsetínsku se přemnožili divočáci. Především v honitbách na Valašskomeziříčsku střílejí myslivci černou zvěř i v místech, kde po nich v minulosti nebylo ani památky.

"Loni jsme tu ulovili 54 divočáků, letos tohoto čísla dosáhneme už v září," odhaduje referent pro lesní hospodářství a myslivost městského úřadu v Meziříčí Stanislav Křenek.

Přemnožení černé zvěře je podle něj celorepublikový jev. "Loňský rok byl úrodný na žaludy a bukvice, které jsou důležitým zdrojem potravy. Do reprodukčního cyklu se tak dostala i loňská selata, která by jinak pohlavně dospěla až letos," vysvětluje referent městského úřadu.

Ministerstvo zemědělství orgánům státní správy doporučilo, aby využily všech možností ke snížení stavů černé zvěře v oblastech, kde se přemnožila. "Pokud myslivci budou přednostně lovit mladé kusy, mohou výrazně omezit počet vpádů divočáků do zemědělských kultur," uzavřel Křenek.

Divočáků je letos mnoho.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 23. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 00:56