Agris.cz - agrární portál

Chladné počasí zbrzdilo v Libereckém kraji rojení kůrovce

11. 5. 2004 | ČTK

Chladné počasí na začátku května v Libereckém kraji zbrzdilo první rojení kůrovce - lýkožrouta smrkového. Lesníci ho očekávali kolem 10. května, podle pracovníka krajského inspektorátu Lesů České republiky (LČR) Libora Dostála se ale opozdí zhruba o deset dní. "Teprve potom zjistíme, kolik kůrovců v lesích máme," řekl dnes. S likvidací kůrovce, ohrožujícího smrky, musejí lesníci v Libereckém kraji letos začít co nejdříve. "Situace je velmi vážná," upozornil Dostál. Stromy totiž oslabilo loňské dlouhotrvající sucho. Krajský inspektorát na boj s nebezpečným škůdcem najímá lesníky v důchodu a další pomocníky s odbornými znalostmi. Revírníci podle Dostála kontrolují lesy každý všední den. Lapače a lapáky na nebezpečného škůdce LČR chystají od března.

"Nyní stačí jeden suchý a jasný den s teplotou nad 16 stupňů a nastane učiněná exploze kůrovců," prohlásil Dostál. Množství škůdců zjistí lesníci ve feromonových lapačích, do nichž kůrovce láká vůně. Používají také lapáky - poražené kmeny. Na nich lesníci pozorují závrty, kudy sameček kůrovce proniká do stromů a buduje tam snubní komůrky. Do nich láká samičky, které po oplodnění nakladou vajíčka. Lýko ničí vylíhnuté larvy. "Pokud na lapáku najdeme jeden závrt na jeden decimetr čtvereční, půjde již o silný stupeň napadení kůrovcem. Pak okamžitě na obranu proti škůdci přidáme další lapače a lapáky," vysvětlil Dostál. Letos je v Libereckém kraji zatím okolo 4500 lapáků a lapačů. V podhůří Libereckého kraje se již objevily první prosychající stromy, což svědčí o napadení škůdcem. "Co nejvíce kůrovců se pokusíme zničit již během prvního rojení," řekl Dostál. Druhé rojení lesníci očekávají v první polovině července. Kromě lýkožrouta smrkového se zaměří i na lýkožrouta lesklého. Oba útočí především na mladé stromky, jež loňské sucho oslabilo nejvíce. Pouští se ale i do osmdesátiletých smrků. Ostatní jehličnany jako borovice nebo modříny kůrovci neničí. Smrky ovšem v Libereckém kraji pokrývají 70.000 hektarů a tvoří zhruba polovinu porostů. LČR již na konci dubna do všech ohrožených lesů v republice rozmístily asi 40.000 feromonových lapačů, tedy zhruba o dvě třetiny více než loni. Předem také pokácely kolem 100.000 zdravých stromů, jež poslouží jako lapáky kůrovce.


Zdroj: ČTK, 11. 5. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 21:32