Agris.cz - agrární portál

Ministr zemědělství varoval před možnou kůrovcovou kalamitou

8. 5. 2004 | ČTK

Především v jižních Čechách, na Vysočině a na jižní Moravě letos hrozí kůrovcová kalamita, varoval dnes na tiskové konferenci ministr zemědělství Jaroslav Palas. V těchto krajích je podle něj nyní nejvíce nezpracovaného dříví, které je kůrovcem napadeno. "Už od loňského roku podnikáme preventivní kroky," řekl ministr. Loni v říjnu vydal jeho úřad nařízení vlastníkům lesů, aby začali provádět obranná opatření. Vlastníci tak musejí včas odvézt a zlikvidovat napadené stromy, zbavit kůry a chemicky je ošetřit. Jsou také povinni vést evidenci výskytu kůrovců a zjišťovat jejich počty odchytem. "Při nedodržení termínů opatření mohou být napadeny i okolní lesy, čímž utrpí škodu i vlastníci, kteří se o svůj les řádně starají," podotkl.

Přesné znění svých povinností naleznou majitelé lesů na internetových stránkách ministerstva zemědělství. Za jejich nedodržení může obec nebo kraj udělit pokutu. Důvodem až desetinásobného přemnožení lýkožroutů je podle ministra Palase teplé a suché počasí z loňského léta. Podobná situace je navíc v okolních zemích. V Německu odhadují, že kůrovců bude dokonce až padesátkrát více, než je běžné. Podle údajů ministerstva zemědělství se nyní na území spravovaném tímto úřadem a ministerstvem obrany nachází asi 41.000 metrů krychlových napadeného dříví. Nejvíce, tedy 9000 metrů krychlových, je v Jihočeském kraji, 8000 metrů pak v Jihomoravském kraji a 5000 metrů krychlových na Vysočině. V letech 1995 až 1997, tedy za tři roky, bylo v českých lesích vytěženo celkem asi 5,2 milionu metrů krychlových dříví napadeného kůrovcem. Při největší kalamitě, která byla přibližně o deset let dříve v Norsku, bylo vytěženo asi 11 milionů metrů krychlových napadeného dřeva.


Zdroj: ČTK, 8. 5. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 15:36