Agris.cz - agrární portál

Myslivci už mají zásoby na zimu připravené

1. 11. 2003 | Silvarium

Myslivcům začíná hlavní sezona, v příštích dnech se také v děčínském regionu uskuteční první leče. Chystají se na ně i stoupenci Hubertova cechu v České Kamenici, kde působí tři myslivecká sdružení. Mají celkem na sedm desítek členů, kteří v nejbližším okolí města hospodaří v revírech o celkové rozloze téměř pěti tisíc hektarů.

Letošní rok přinesl změny v nájemních smlouvách o dalším užívání honiteb mezi majiteli pozemků a jednotlivými mysliveckými sdruženími. "Myslím, že nejen v případě tří našich českokamenických sdružení, ale i v rámci celého okresu se podařilo situaci zvládnout. Alespoň nevím o žádných téměř neřešitelných problémech, které byly docela běžným jevem v ostatních regionech," řekl předseda mysliveckého sdružení Smrčník Jaromír Adamčík.

Před nadcházející zimou mělo třiadvacet členů tohoto sdružení starostí více než dost. V jejich revíru se vyskytuje především vysoká, srnčí, mufloní a černá zvěř. Aby nestrádala, museli nimrodi připravit dostatečnou zásobu krmení. "Už jsme vykoupili několik tun jablek, kaštanů, žaludů a cukrové řepy. Zároveň každý z našich členů měl za povinnost přes léto připravit určité množství sena a sdružení zakoupilo přes čtyřicet metráků jadrného krmiva," rekapituloval zimní zásoby šéf Smrčníku. Zároveň připomněl, že starosti myslivců nekončí vytvořením dostatečných zásob. Během roku musejí zajišťovat drobné opravy a údržbu posedů a dalších zařízení ve svých revírech.

Nadcházející čas honů je pro nimrody jen pověstnou třešničkou na dortu. Lužické hory a Jeseníky patří k těm nemálo oblastem, kde se v naší republice vyskytuje i populace kamzičí zvěře.

"Z jejího výskytu se můžeme těšit i v našich honitbách. Bohužel, na druhou stranu odsud, podobně jako z dalších revírů v regionu, prakticky zmizela drobná zvěř. Vidět tady zajíce nebo bažanta je skoro otázkou velkého štěstí," posteskl si předseda mysliveckého sdružení. Zároveň ale dodal, že budoucnost by měla být i pro tuto zvěř příznivější. Českokameničtí myslivci alespoň dělají vše pro to, aby se zajíci a bažanti do volné přírody zase vrátili.

"Ještě před nějakými třemi desítkami let tady bylo běžným jevem, že jsme každoročně lovili okolo tří stovek bažantů a stejného počtu zajíců. Nyní, když chceme dát do tomboly na ples nějakého ušáka nebo bažanta, tak si je zpravidla musíme sehnat od mysliveckých kolegů ze středních Čech," dodal Adamčík.


Zdroj: Silvarium, 1. 11. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 12:08