Agris.cz - agrární portál

Wood-Tec: Dřevaři se po slabém loňsku a pololetí opět nadechli

23. 10. 2003 | ČTK

Výrobci dřevozpracujících strojů a zařízení se po slabém loňsku a letošním prvním pololetí dočkali oživení své produkce. Důvodem je snížení cen vstupů asi o pětinu a také stabilizace dříve rozkolísaného kurzu koruny. Po velkém boomu počátkem 90. let a následném mírném útlumu se navíc projevuje nutná generační obměna strojů a vstup Česka do EU stále více přitahuje zahraniční investory.Řekl to na veletrhu Wood-Tec v Brně místopředseda správní rady profesního sdružení výrobců Josef Palko.

Situaci na trhu podle něj charakterizuje úsilí firem proniknout do rusky mluvících zemí, kde je zájem o české výrobky vyšší, než na recesí trápeném Západě. Na Wood-Tecu se také ve srovnání s rokem 2001 výrazně zvedla návštěvnost z bývalého východního bloku. "V nejbližších letech nás bude živit Východ," prohlásil Palko. Společnosti nyní reagují i na poptávku po větších technologických celcích, které východní odběratelé požadují. Čtyři svazoví členové se tak například sdružili v projektu Bohemia Line, který takové dodávky usnadňuje.

Dřevaři se těsně před vstupem země do EU začínají potýkat s nutnou certifikací nejen svých firem, ale i výrobků. V kovoobrábění je tento proces dlouhá léta běžný, dřevařský obor si však na něj zatím nezvykl. Certifikace je nejen organizačně, ale i finančně náročná, bez ní však nelze na evropském trhu uspět, zdůraznil ředitel profesního svazu Karel Svoboda. Ocenil zařazení brněnského veletrhu do prestižního kalendáře evropského sdružení výrobců EUMABOIS a připomněl, že pro příští rok se této záštity dočkal i moskevský veletrh Lesdrevmaš.

Veletrhy Brno i přes letošní rekordní pronajatou plochu a nárůst vystavovatelů ponechají Wood-Tec na dvouleté periodicitě. Podle vedoucího manažera akce Karla Torna je to i podmínkou pro garanci EUMABOIS. Veletržní správa se spíše bude snažit hledat ve střední Evropě vazby s jinými vystavovateli, například v Poznani. Po oborovém rozčlenění vystavovatelů je Wood-Tec podle odborníků srovnatelný s největšími veletrhy oboru Ligna v Hannoveru a Xylexpo v Milánu.

Svaz výrobců dřevozpracujících strojů a zařízení sdružuje čtrnáct firem a brněnskou Lesnickou fakultu. Evropské sdružení má jedenáct národních asociací a 700 členských výrobních podniků.


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 22:14