Agris.cz - agrární portál

Valašská lesní školka bude mít méně pracovníků a menší rozlohu

7. 10. 2003 | ČTK

Na menší výměře a s méně pracovníky bude společnost Městské lesy a zeleň Valašské Meziříčí hospodařit v lesní školce v osadě Bynina. "Ceny dřeva klesají a s nimi těžba a osazování vytěžených ploch. Kromě toho musíme část pozemků vrátit původnímu majiteli," řekl ředitel společnosti Marek Netolička. Společnost si z osmi hektarů ponechá jen pět, místo sedmi zaměstná dva pracovníky.

Lesní školka podle Netoličky přestala odpovídat potřebám. "Vznikla v 80. letech minulého století jako zásobárna sazenic pro bývalý Lesní závod Rožnov pod Radhoštěm, který hospodařil na výměře 16.000 hektarů. My pečujeme o 740 hektarů," připomněl.

Statisíce sazenic, které školka produkovala, jsou kvůli sníženému odbytu a silné konkurenci nadbytečné. "Potřebujeme změnit též jejich druhovou skladbu," upozornil Netolička. Plánovaná obnova remízků a mezí si vynucuje také rozšíření sortimentu. Vedle tradičních jehličnanů potřebují lesáci polokeře a listnáče. Školka se rozprostírala na pěti plochách. Dvě vrátí původnímu majiteli, jedna bude využita pro přípravu sadebního materiálu. "Na zbývajících založíme plantáž vánočních stromků," plánuje Netolička. Nevyloučil prodej školky. "Jednáme o tom s lesnickou akciovou společností," řekl a dodal, že případná smlouva musí městu zajistit výhodné ceny sazenic.


Zdroj: ČTK, 7. 10. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 14:22