Agris.cz - agrární portál

Majitelé nestátních lesů nesouhlasí s novelou o ochraně přírody

18. 9. 2003 | ČTK

Vládní návrh novely zákona o ochraně přírody, projednávaný nyní Poslaneckou sněmovnou, je podle Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) v rozporu s listinou základních práv a svobod i se směrnicemi EU. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci sdružení.

Vlastníci kritizují zejména ustanovení o vytváření chráněných přírodních území v rámci programu EU Natura 2000. Majitelé lesů tuto ochranu podle svých slov podporují, ale s podobou předloženou poslancům nesouhlasí. Nelíbí se jim hlavně to, že podle návrhu mají být prakticky všechna rozhodnutí orgánů ochrany přírody, která mohou znamenat omezení vlastnických práv, vyňata z režimu správního řízení.

V praxi to znamená, že se vlastník nemůže vyjadřovat k omezením a povinným opatřením, která plynou z toho, že ve svém lese má chráněné území. V krajním případě ani nemusí být informován o tom, že jeho pozemky do chráněné oblasti patří. Podle zástupce vlastníků lesů Jana Lobkowicze lze povinnosti lesních hospodářů v chráněném území řešit smluvně, jak ukazují příklady zemí EU. Pokud se ochrana přírody s lesáky nedohodne, je na řadě správní řízení a případně i soud. Zásahy do hospodaření přitom zřejmě budou značné a budou stát hodně peněz, podotkl člen představenstva SVOL Josef Voveský.

Vlastníci v této souvislosti rovněž kritizují, že vládní návrh ponechává zcela stranou otázku náhrad újmy, která jim kvůli chráněným územím vznikne. Pokud má být v rámci Natury chráněno 15 procent území ČR, tak se náklady související s opatřeními nařízenými vlastníkům a s náhradami za omezení vlastnických práv odhadují kolem dvou miliard korun ročně. Vlastníci mají proto připomínky i k rozsahu navrhovaných chráněných území. Vzhledem k ekonomickým možnostem navrhují vyhlásit nově chráněné lokality jen v nezbytném rozsahu.

Zamítavé stanovisko k novele zákona o ochraně přírody a krajiny připravené ministerstvem životního prostředí dala také Asociace krajů a sněmovní zemědělský výbor. Novela je v současnosti připravena v Poslanecké sněmovně do druhého čtení. Podle dohody majitelů nestátních lesů a ministra životního prostředí Libora Ambrozka by se přitom v pátek měla sejít poprvé pracovní skupina zástupců SVOL a MŽP, která se pokusí připravit kompromisní úpravu. Ta by se potom mohla do zákona dostat formou komplexního pozměňovacího návrhu.

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů má 850 členů, kteří vlastní 11 procent tuzemských lesů.


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.05.2024 17:12