Agris.cz - agrární portál

Stravitelnost a využitelnost živin u prasat

26. 9. 2002 | Odborné konference

Digestibility and utility of nutrients at pigs

Stravitelnost a využitelnost živin u prasat

Alois KODEŠ, Boris HUČKO, Zdeněk MUDŘÍK

KVKHZ AF ČZU

Souhrn, klíčová slova

Provedeny 3 série bilančních pokusů na stravitelnost a využitelnost dusíku u masných hybridů prasat, ve věku 14, 17 a 22 týdnů a průměrné hmotnosti 40,37 kg, 65,17 kg a 91,08 kg, při intenzitě růstu 880 g, 980 g a 910 g denně a konverzi krmiv, odpovídající hodnotám 2,06 kg, 2,56 kg a 3,08 kg. Zaznamenána stravitelnost N x 6,25 na úrovni 75%, NPU - 45, BHB - 55 a PER v rozmezí 2 - 2,5.

Prase, bilanční pokus, dusík, stravitelnost, využitelnost.

Summary, keywords

There was make 3 series of balances tests, intent on digestibility and utilize of nitrogen at meat crossbreed of pig in age 14, 17 and 22 weeks and of average weight 40,37 kg, 65,17 kg and 91,08 kg, hard by intensity of growth 880 g, 980 g and 910 gram a day and conversion of mixture, corresponding of values 2,06 kg, 2,56 kg and 3,08 kg. Digestibility of N x 6,25 - 75%, NPU moves about value 45, BV - about 55 and PER at intervals 2 - 2,5.

Pig, balance tests, nitrogen, digestibility, utilization

Úvod

Studium biologických zákonitostí ukládání látek a energie v těle má hluboké kořeny, sahající do poloviny 19. století ( HERZIG a kol.,1960 ). V posledním období se práce tohoto charakteru (ČIHÁOVÁ - DŘÍMALOVÁ, 1999, ZEMAN, 1999, KODEŠ a kol.2001, HODBOĎ, 2001 a další) rozvinuly do širokých měřítek.

Metody

Do klasického bilančního pokusu, s uplatnění principu analogů, bylo vybráno 6 čtyřplemenných hybridů (BU x L) x (D x Pn), vepříků.Bilanční sledování proběhla podle metodiky HEGER a FRYDRYCH (1981) ve 14., 17. a 22.týdnu věku, tj. přibližně v závěru jednotlivých fázích výkrmu, což odpovídalo průměrné živé hmotnosti prasat ve sledování 40,37 kg, 65,17 kg a 91,08 kg. Předkládáníkrmiv dle žravosti zvířat, odběrvýkalů, moči, jejich konzervace, uchování a následné analýzy, proběhly v souladu s metodikami KACEROVSKÝ a kol. (1990).

Výsledky - diskuse

Odezva zvířat, poměřovaná intenzitou růstu, byla vyšší než se předpokládalo. Souvisí to zřejmě s koncentrací živin v pokusných dietách, ale i se zmasilostí jatečného těla.

Při studiu dynamiky stravitelnosti N bylo zaznamenáno, oproti tabulkovým hodnotám, výrazné snížení a to přibližně na úroveň stravitelnosti prvních limitujících aminokyselin Navíc byl patrný sestupný trend, a to jak koeficientů bilanční, tak i skutečné stravitelnosti N-látek. Skutečná stravitelnost NL byla zhruba o 4 % vyšší než stravitelnost bilanční.

Při sumarizaci poznatků z bilance dusíku, docházíme k závěru, že prostřednictvím výkalů odcházelo z těla více než 20% z přijatého proteinu krmiva, přičemž ztráty této živiny močí byly ještě dvojnásobně vyšší. Netto využití proteinu vykrmovanými prasaty kolísalo kolem hodnoty 40%.

Biologická hodnota bílkovin kompletních směsí pro výkrm prasat byla oproti tabulkovým předpokladům výrazně nižší. Ukazuje se, že tato hodnota výrazněji závisí na potenciálu proteosyntézy zvířat, než na aminokyselinovém spektru zkrmovaných dusíkatých látek.

Dusíková bilance zobrazuje denní retenci proteinu v těle. Je zřejmé, že ani u mladších prasat ( v závěru předvýkrmu ) nepřekračuje zastoupení dané živiny v přírůstku hmotnosti výrazně 17 %. Opačně je zase potěšitelné, že v závěru výkrmu masných prasat lze očekávat v přírůstku ještě kolem 16 % bílkovin.

Záchovná potřeba dusíku kolísala ve sledovaném období v rozpětí 7 - 10 % z přijatého množství.

Tabulka čís.1 : Průměrné hodnoty denní bilance N a odvozených parametrů

ukazatel

období výkrmu

1.

Image1.jpg

2.

Image2.jpg

3.

Image3.jpg

Příjem N g

56,80 (100)

75,04 (100)

72,16 (100)

Vyloučeno výkaly g

12,48 (21,97)

19,68 (26,23)

20,16 (27,94)

Metabolické ztráty g

1,60 (2,81)

2,29 (3,05)

2,95 (4,09)

Stráveno bilančně g

44,32 (78,03)

55,36 (73,77)

52,00 (72,06)

Stráveno skutečně

45,92 (80,84)

57,65 (76,82)

54,95 (76,15)

Vyloučeno močí g

20,32 (35,76)

29,18 (38,88)

28,68 (39,74)

Endogenní ztráty g

2,24 (3,94)

3,21 (4,28)

4,13 (5,72)

Dusíková bilance g

24,00 (42,25)

26,18 (24,89)

23,32 (32,32)

Dusík retinovaný g

27,85 (49,03)

31,68 (42,22)

30,40 (42,13)

Záchovná potřeba N g

3,85 (6,78)

5,50 (7,33)

7,08 (9,81)

KSB

78,03 ± 1,648

73,55 ± 1,509

72,06 ± 2,117

KSS

80,85 ± 1,681

76,83 ± 1,486

76,15 ± 2,107

BHB

60,56 ± 2,128

54,95 ± 0,530

55,59 ± 2,259

NPU

49,48 ± 2,723

42,22 ± 0,915

42,14 ± 0,673

NER

15,49

13,06

12,62

PER

2,48 ± 0,142

2,09 ± 0,062

2,02 ± 0,047

Uloženo N x 6,25 v těle denně g

150

163,6

145,75

Uloženo N x 6,25 v 1 kg přírůstku těla

170,4 ± 1,745

167,0 ± 0,9

160,0 ± 0,8

Použitá literatura

Anonym : Výživa a krmení masných prasat - předpoklad příznivějšího zpeněžování podle zásad SEUROP, Sborník JčU, České Budějovice, : 48-61,26.10.1999,

Čiháková-Dřímalová,K.: Stanovení meze ukládání bílkovin v těle prasat čtyřhybridních kombinací, Doctoral thesis, MZLU Brno, 16s,1999,

Heger,J.-Frydrych,Z.: Biologická hodnota bílkovin a metody jejího hodnocení, SI ŽV, UVTIZ, Praha, , 4, 139s. 1981

Herzig,J. a kol.: Výživa hospodářských zvířat,SZN Praha, 982s.,1960

Hodboď, P.:Modelování odhadu potřeby živin u rostoucích prasniček, březích a kojících prasnic, Doctoral thesis, MZLU Brno, 44s., 2001

Kacerovský,O. a kol.: Zkoušení a posuzování krmiv, SZN Praha, 213 s., 1990

Kodeš, A. a kol.: Základy moderní výživy prasat, ČZU Praha, 116 s. 2001

Zeman,L.: Výživářské zásady pro efektivní výkrm prasat, Sborník ČZU Praha : 21-24, 1999.

Řešeno v rámci MSM 412100003 Tvorba a komplexní využití teoretických základů chovu, výživy, zdraví a ochrany zvířat pro ekonomickou živočišnou výrobu


Zdroj: Odborné konference, 26. 9. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 03:56