Agris.cz - agrární portál

Nadace Partnerství podpořila ekologické hospodaření v lese

21. 11. 2002 | ČTK

Nadace Partnerství podpořila částkou přes 120.000 korun projekt Most pro stromy libereckého ekologického sdružení Společnost přátel přírody. Jeho cílem je rozšířit v Jizerských horách a podhůří ekologické hospodaření v lese. "Majitele a správce lesů chceme přesvědčit, aby vysazovali původní dřeviny, které pro ně předpěstujeme," řekl dnes vedoucí ekologů Jan Korytář. Společnost se podle něj původně věnovala hlavně pěstování sazenic v lesních školkách. "Jedle, buky či javory začaly pěstovat už i velkoškolky a sdružení Suchopýr. Je jich dnes už dost," dodal. Problém je podle něj v tom, dostat sazenice na vhodná místa do lesa. Brání tomu jednak přemnožená zvěř, která dokáže většinu listnáčů a jedlí zlikvidovat, ale i to, že lesníci stále dávají přednost smrku a borovici. "Drží se starých schémat. Smíšené lesy, kde by bylo pět až deset druhů původních dřevin, jsou stále ojedinělou výjimkou," dodal Korytář.

Společnost přátel přírody vznikla v roce 1994. Sdružuje asi 500 mladých lidí se zájmem o prosazování trvale udržitelného způsobu života a vytváření harmonických vztahů mezi lidmi a přírodou. Sdružení se snaží o obnovu přirozených lesů. Nadace Partnerství, jediná česká nadace s celostátní působností v oblasti životního prostředí, podpořila mimo libereckých ekologů letos ještě 18 dalších projektů nevládních ekologických organizací celkovou částkou 1,7 miliónu korun. Mezi podpořenými je například Hnutí Duha s projektem ekologické daňové reformy nebo obecně prospěšná společnost Rosa České Budějovice, která se chce zasloužit o popularizaci kořenových čistíren odpadních vod.


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 01:11